Stiri medicale

Si barbatii pot suferi de depresie postnatala

Publicat: 19 ian. 2011

Nasterea unui copil ar trebui sa fie un moment de bucurie in cuplu, dar un bebelus zgomotos si noptile fara somn ii pot afecta si pe tatici. Depresia postpartum nu apare doar la femei, ci si la barbati, asa cum a putut constata Jenice Goodman in cadrul unui studiu sinoptic. Goodman a evaluat 20 de cercetari referitoare la tematica depresiei postpartum la barbati, aparute intre 1980 si 2002. In aceste studii, frecventa depresiilor la proaspetii tati fluctua in primul an intre 1,2 si 25,5 procente.

Acest procentaj, care este destul de mare, poate avea urmari asupra starii intregii familii. „Cred ca noii tatici sufera dintotdeauna dedepresie, dar egalitatea care se manifesta in societatea noastra intre sexe face ca acum sa se poata vorbi mai usor despre asta”, considera psihiatrul Keith Ablow. Barbatii care au antecedente in familie in ceea ce priveste depresia au un risc mai mare de a suferi de depresie postnatala. Aceluiasi risc sunt supusi si tatii ale caror partenere sunt atinse de aceasta afectiune.

Ca in cele mai multe cazuri de despresie, simptomele includ o stare generala proasta, o sensibilitate mai mare, lipsa de energie, o scadere a increderii in sine, insomnie si/sau variatii in apetit si chiar ganduri de sinucidere.

Desi majoritatea cazurilor de depresie postnatala la barbati se declanseaza la patru saptamani de la nasterea copilului, doctorul Ablow spune ca a intalnit si pacienti a caror afectiune a aparut dupa trei luni. Daca il suspectati pe sot ca sufera de depresie postnatala, fiti langa el. Aduceti-i aminte ca aceste sentimente sunt doar temporare. Trimiteti-l la terapie, aceasta fiind de cele mai multe ori cel mai bun tratament.

Femeile ar trebui sa incerce sa ii includa pe tatici in ritualul de construire a relatiei copil-parinte. Tatal s-ar putea simti exclus din viata copilului, iar incurajandu-l sa petreaca mai mult timp cu cel mic ar putea sa ii inlature aceasta senzatie. Binevenite sunt si momentele dedicate exclusiv romantismului, ca de expemplu iesirile in doi.loading...

Adauga un comentariu