National

SIE s-a ticalosit in Valea Timocului

Publicat: 18 aug. 2016

Zilele trecute, opinia publica a primit un semnal de alarma de-a dreptul dramatic din partea lui Predrag Balasevici, vicepresedintele Asociatiei pentru Cultura Romanilor/Vlahilor din Serbia. Acesta le cere, nici mai mult, nici mai putin, diplomatilor romani din Serbia sa plece acasa. Intrucat activitatea lor acolo face mai mult rau decat bine. Ce li se reproseaza acestora? Faptul ca au intors, literlamente, spatele celor 200.000 de romani din Valea Timocului. Nu o spune Predrag Balasevici, o spun eu: nu numai comportamentul, ci si statutul celor mai multi dintre diplomatii nostri in Serbia este de tip securist. Ei apartin Serviciului de Informatii Externe. Deci, SIE este institutia vizata in primul rand.

Se stie, si nu de azi, de ieri, ca cei aproximativ 200.000 de romani care au supravietuit in Valea Timocului din Serbia, conservandu-si in mod miraculos identitatea nationala, sunt, in mod constant, victime ale persecutiilor autoritatilor. Nu au scoli, deci sunt privati de posibilitatea de a studia in limba materna, nu dispun de publicatii proprii si nu au dreptul de a-si construi o biserica. Culmea este ca exista si fonduri, exista si o infrastructura creata in scopul declarat de a contribui la protejarea drepturilor etnice ale acestei mari comunitati de romani. Dar ce se intampla cu banii publici si cum actioneaza structurile?

Reteaua noastra de diplomati din Serbia, pornindu-se de la considerentul ca statul vecin se afla intr-o conjunctura sensibila din punct de vedere international si extrem de complexa in conditiile in care face eforturi pentru a adera la Uniunea Europeana, este, de fapt, alcatuita, in cea mai mare parte, din ofiteri ai Serviciului de Informatii Externe. Serviciu condus de Mihai Razvan Ungureanu. Cel care, in fosta sa calitate de ministru de Externe, a facut toate diligentele necesare pentru ca, sub Guvernul Tariceanu, sa fie emisa o ordonanta de urgenta prin care sa fie cedata statului maghiar Fundatia Gojdu. O avere care se ridica, asa cum este estimata, la circa trei miliarde de euro. Un act de tradare despre care am mai scris, sanctionat de Parlament in regim de urgenta prin respingerea ordonantei.

Revenind la Valea Timocului, trebuie facuta precizarea, asa cum a facut-o de altfel si cel mai indreptatit personaj aflat in epicentrul dramei traite acolo de romani, domnul Predrag Balasevici, ca acesti ofiteri SIE, deghizati in diplomati, colaboreaza strans cu omologii lor sarbi, dirijand fondurile puse la dispozitie de statul roman nu in beneficiul organizatiilor romanilor, ci in folosul unor structuri paralele, numite asociatii, create de securitatea sarba. Si binecuvantate de omologii romani. Mai mult chiar, actionand fatis impotriva intereselor propriilor conationali, subordonatii lui Mihai Razvan Ungureanu au mers atat de departe, incat i-au condamnat si i-au anatemizat inclusiv pe reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane din Valea Timocului care, impreuna cu enoriasii, fac, de ani de zile, eforturi supraomenesti pentru a obtine dreptul la o biserica a romanilor de acolo.

Si iata cum, astfel, s-a ajuns in situatia uluitoare ca, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, reprezentatul romanilor din Valea Timocului sa solicite autoritatilor de la Bucuresti nici mai mult, nici mai putin decat retragerea si aducerea acasa a diplomatilor nostri, vopsiti si nevopsitii, care le fac mai mult rau romanilor decat bine.

Doua precizari mi se par obligatorii. Prima se refera la conjuctura prin care Serbia face eforturi, sustinute in mod energic de autoritatile de la Bucuresti, de a adera la Uniunea Europeana. In acest sens, au fost dechise cuvenitele capitole de negociere. Daca nu am avea, in Serbia, diplomati tradatori sau complet nepasatori fata de soarta romanilor, daca nu am avea, la Bucuresti, reprezentanti asijderea ai autoritatilor statului, aceasta perioada ar reprezenta o oportunitate exceptionala pentru a veni, efectiv, in sprijinul comunitatilor romanesti. Prin conditionarea aderarii Serbiei de crearea unui statut de tip european pentru romanii din Valea Timocului. Si, dupa cum se vede, ei nici nu cer prea mult. A doua precizare se refera la o discriminare care devine din ce in ce mai evidenta. In prezent, dreptul de a obtine, pe baza etnicitatii, cetatenia romana apartine, in exclusivitate, locuitorilor Republicii Moldova. De ce sa nu beneficieze de acest drept si comunitatile de romani din alte state limitrofe, inclusiv cei 200.000 de romani din Valea Timocului.

Am observat ca singurul partid care a reactionat la acest semnal de alarma, extrem de dureros, venit din Valea Timocului este Alianta Noastra Romania, fondata de Marian Munteanu, fostul lider al Pietei Universitatii. De ce nu reactioneaza celelalte partide? De ce nu reactioneaza, la cel mai inalt nivel, autoritatile statului roman? De ce nu reactioneaza organizatiile societatii civile? Si, in fine, repet a nu stiu cata oara, de ce a fost instalat, in fruntea Serviciului de Informatii Externe, un personaj care a tradat, in mod evident, interesele Romaniei? Si de ce, in continuare, Mihai Razvan Ungureanu este lasat sa isi faca de cap?
Articol preluat de pe corectnews.comloading...

Adauga un comentariu