Info Turism

Sighisoara, orasul cetate – FOTO, VIDEO

Publicat: 09 ian. 2012

Sighisoara, un adevarat oras-muzeu ofera astazi celor care ii trec portile sansa unei intoarceri in timp intr-o atmosfera medievala.

Cetatea este prima data atestata documentar in anul 1280, iar in cursul secolului XIV orasul cunoaste o inflorire spectaculoasa. Locuitorii orasului erau in principal mestesugari, iar forma lor de organizare era in bresle. Pe langa rolul lor pur organizatoric, breslele au avut si o implicare in sistemul de aparare al orasului, fiecare construind si aparand cate un turn. Astfel, cetatea Sighisoarei a fost inconjurata de 14 turnuri si 5 bastioane, dar pana astazi s-au pastrat doar 9 turnuri si 2 bastioane.

Vom porni in calatoria noastra din orasul de jos pe Strada Cetatii care ne va duce la intrarea de la Turnul cu Ceas, situata in partea de rasarit a cetatii.

Un adevarat simbol al Sighisoarei, Turnul cu ceas, este cel mai maret si frumos turn. El arata deopotriva efortul de aparare cat si dorinta de autoritate a locuitorilor cetatii. Construit prima data in sec. XIV acest turn a cunoscut numeroase refaceri necesare dupa incendii sau alte necazuri ce s-au abatut asupra  lui. Cele mai multe transformari le-a suferit acoperisul, forma sa actuala datand din 1894 cand vechea invelitoare a fost inlocuita cu tigle multicolare smaltuite.

Astazi turnul adaposteste un muzeu cu numeroase marturii ale trecerii timpului pe aceste meleaguri. Merita vizitat. In varful turnului veti putea admira mecanismul ceasului care se remarca atat prin sistemul revolutionar pentru acea vreme, cat si prin figurinele care arata zilele saptamanii si perioada din zi.

Cetatea Sighisoara vazuta de sus

Ne continuam plimbarea prin piata cetatii. In partea stanga ne intampina Casa Vlad Dracul, cea mai veche constructie civila din cetate. Cladirea este foarte bine pastrata si refacuta, astazi adapostind un restaurant cu decoratiuni medievale.

In partea dreapta se inalta Biserica Manastirii, constructie inceputa in secolul XIII. Ea a fost dedicata Sfintei Fecioare si a apartinut Bisercii Dominicane. Biserica a cunoscut de-a lungul vremii numeroase refaceri si reparatii, ultimele fiind realizate la inceputul sec XIX. Constructia este simpla, dar adaposteste cateva obiecte de valoare, printre care o orga in stil baroc care este folosita si acum la concerte, o cristelnita din bronz din sec XV, un altar baroc sculptat si 35 de covoare orientale.

Strada Sighisoara

In spatele Bisericii Manastirii este Turnul Fierarilor, construit in 1631 si care avea rolul sa protejeze biserica in caz de asediu.

In fata Bisericii se afla Casa Venetiana, o cladire din secolul al XVI-lea, interesanta datorita ancadramentelor de piatra ale ferestrelor, care imita goticul venetian.

Tobosar Sighisoara

De la Biserica Manastirii ne continuam drumul pe straduta ingusta din dreapta. Lasand in urma cladirea Primariei (constructie ce dateaza din sec XVIII), ajungem la Biserica Romano Catolica Sf. Iosif ce dateaza de la sfarsitul sec XIX.

In spatele Bisericii se vede Turnul Cizmarilor, construit in stil baroc. Turnul este mentionat din 1521, iar de-a lungul vremii a cunoscut numeroase refaceri. Astazi aici isi are sediul o statie locala de radio.

Daca ne continuam traseul de-a lungul zidului cetatii vom ajunge la Turnul Croitorilor. Acest turn a apartinut uneia dintre cele mai bogate bresle si este datat in secolul XIV. La fel ca si Tunul cu ceas si acest turn era o poarta de intrare in oras, fiind construit diferit de celelalte turnuri. Are o intrare formata din doua ganguri boltite. Candva aici existau si doua porti din stejar, dar care au ars intr-un incendiu in secolul XIX.

Pe aceasta poarta ne putem intoarce in interiorul cetatii. Stradutele inguste ne vor duce printre cladirile incarcate de istorie. In ultimii ani administratia locala a avut grija sa avertizeze turisti despre insemnatatea unor cladiri punand placi cu cateva cuvinte descriptive.

Astfel, vom trece pe langa cateva case renovate cu inscriptia “Case de mestesugari”. De asemenea, vom putea vedea casa Memoriala N.D. Cocea, Casa cu sindrila (casa specifica de mestesugari care adaposteste astazi sediul Centrului Interetnic pentru Tineret), vechea Primarie care adaposteste astazi complexul hotelier Sighisoara, Casa Dr. Josef Bacon (cel care a fondat Muzeul Sighisoara veche din Turnul cu Ceas).

La capatul strazii cu complexul hotelier Sighisoara incepe drumul spre Dealul Şcolii care poate fi urcat pe o strada in panta sau pe o scara acoperita denumita “Scara Şcolarilor”. Scara are 175 de trepte si a fost construita in anul 1642 de primarul acelei vremi pentru a usura deplasarea copiilor catre scoala pe timpul iernii.

In varful dealului se gaseste Şcoala din Deal, astazi liceu romano-german. Edificiul a fost construit la inceputul secolului XVII si refacut in anii 1900.

In stanga scolii se afla Biserica din deal, considerata cel mai valoros monument arhitectonic al cetatii. Constructia bisericii a inceput in 1345 si a continuat pana in anii 1525. Biserica a fost partial pictata in exterior si integral in interior, dar din pacate in 1776 s-a luat decizia distrugerii  picturii. Au fost realizate copii identice pe pergament, dar care ulterior au fost pierdute.

In biserica se pot admira cateva obiecte de cult datand din sec. XV. Stranele de lemn sunt sculptate in sec. XVI, iar altarul Sf. Martin dateaza din sec. XIV.

In dreapta bisericii se gaseste Turnul Franghierilor, care face parte din vechea fortificatie de pe varful dealului. Astazi el este locuinta paznicului cimitirului evanghelic care se afla in spatele bisericii.

De la Turnul Franghierior zidul coboara spre Turnul Macelarilor. Aceasta portiune de zid s-a pastrat intacta pe toata inaltimea, putandu-se observa etapele de refacere ale constructiei.

In apropierea Turnului Macelarilor se afla Turnul Cojocarilor, unul dintre cele mai modeste turnuri ca dimensiune.

In dreapta dealului drumul ne duce catre Piata Ratustelor care este strajuita de Turnul Cositorilor si Turnul Tabacarilor.

Dupa ce ne-am terminat turul cetatii ne retragem la o terasa in Piata Cetatii. Atmosfera medievala din piata este intregita de Tobosarul Cetatii. Este imbracat in straiele vremii si colinda stradutele cetatii cu toba in brate urand bun venit vizitatorilor si anuntand evenimentele care vor avea loc in ziua respectiva. Chiar daca vorbesti germana, spaniola, japoneza, maghiara sau engleza tobosarul cetatii stie sa iti spuna cateva cuvinte ca sa te simti bine venit la Cetate.

Turnul cu ceas Sighisoara
Adauga un comentariu