Stiri Turism

Sigma Center: Turnurile Clujului revin in circuit

Publicat: 21 feb. 2012
9

Doua proiecte care vor avea un impact semnificativ asupra orasului prin dimensiunile proiectate au ajuns in ultimele luni la stadiul de solicitare de autorizatie de construire.

La aceasta data, orasul ar fi trebuit sa fie impanzit de turnurile proiectate inaintea crizei, dar blocate de recesiune si de caderea pietelor. 2012 era anul anuntat pentru turnul de 27 de etaje de la Sigma: turnul trebuia sa fie functional, iar hotelul de 5* Sheraton, inaugurat.

Autorizatia de construire pentru primul dintre turnurile proiectate in vecinatatea Sigma Center expira anul viitor. „In 2008 a inceput organizarea de santier si unele amenajari, dar lucrarile s-au oprit. Oficial, constructia este in executie, dar temporar e oprita. Autorizatie este valabila cinci ani, dar aceasta poate fi prelungita. Beneficiarul nu a renuntat la proiect, insa nu e de neglijat faptul ca pentru acest imobil e necesara o investitie de 110 milioane de euro”, a mentionat Sorin Scripcariu, arhitectul care s-a ocupat de intocmirea documentatiilor. Sigma Center Development a primit in iunie 2008 autorizatia de construire pentru primul turn, iar documentele eliberate de municipalitate prevad un termen de executie de maxim 60 de luni. De altfel, Arpad Paszkany, investitor din cadrul proiectului, a declarat ca proiectul ramane valabil si va fi repornit, dar conditionat de revenirea pietei si a unor oportunitati mai favorabile de finantare.

Ansamblul Sigma Towers cuprinde in proiect doua imobile-turn si are rezervat un teren de 2 ha in zona complexului deja existent, Sigma. T1 are prevazuta o suprafata de 85.000 mp, 27 de etaje si include in proiect 110 apartamente, un hotel, sala de conferinte si spatii de birouri de clasa A. Spatii pe doua niveluri subterane au fost gandite pentru un club, iar ultimele doua etaje ale turnului au fost rezervate pentru birourile Sigma. Potrivit primelor anunturi, constructia T1 urma sa se finalizeze chiar in acest an. Imediat dupa lansarea primului turn era programata inceperea lucrarilor pentru T2. Odata cu T1 in Cluj urma sa intre lantul international Starwood, cu un hotel de 5*. Primul hotel Sheraton din Romania trebuia sa se deschida la Cluj, in cadrul primului turn de la Sigma, chiar in acest an. Conform proiectului, unitatea avea 202 camere si termen de a deveni operationala in 2012. Conducerea Sigma a anuntat in decembrie 2008 semnarea unui parteneriat cu operatorul Starwood Hotels & Resorts Worldwide.

In urma cu cateva zile a revenit in atentie la Cluj-Napoca un alt proiect cu regim mare de inaltime, turnul Europa Business Center, un imobil de birouri si servicii de 12 etaje, proiectat pentru o parcela de la intersectia strazilor Ploiesti si Constanta. Beneficiarii au explicat ca decizia de demarare a constructiei este direct legata de identificarea unui client pentru spatii. Acestia au ajuns la pregatirea dosarului pentru autorizatia de construire, dar nu au avansat un termen de santier. „Nu suntem presati de un chirias, nu pot sa spun ca trebuie sa sapam maine. Depindeam de un vecin din zona, care si-a dat acordul (pentru proiect – n. red.) si suntem in regula acum cu toate documentatiile”, a spus Iosif Pop, presedintele Imofinance, actionar al EBC.

Planul Urbanistic de Detaliu care reglementeaza cladirea EBC a fost aprobat printr-o hotarare a Consiliului Local (CL) inca din martie 2009. Saptamana trecuta proiectul a ajuns din nou in atentia Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU), dupa ce la analizarea documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de construire s-a constatat ca una dintre plansele depuse prevede un singur acces la viitoarea cladire, in vreme ce hotararea CL ce viza proiectul mentiona crearea a doua accese. Arhitectii CTATU au atras atentia asupra faptului ca imobilul propus, o cladire de 12 etaje pe o parcela de 1.000 mp dintr-o intersectie, intr-o zona unde predomina casele, va duce la disfunctiuni. Proiectul urmeaza sa fie dezbatut de consilieri.

Un alt proiect revenit in actualitate este cel de 25 de etaje al companiei Imperial Development Cluj (IDC). Acesta a fost reluat dupa ce anul trecut s-a schimbat proprietarul terenului unde a fost proiectat blocul cu functiuni mixte (apartamente la vanzare sau inchiriate in regim hotelier, birouri, spatii comerciale). Omul de afaceri clujean Radu Vlas, cel care detine acum societatea, a declarat ca santierul incepe in 2012. Cladire ar urma sa aiba doua niveluri de subsol, trei de demisol, parter si 25 de etaje, iar investitia a fost estimata la 10 milioane de euro. Cladirea este desenata pentru un teren de 2.773 mp detinut de IDC in zona Nodului N din Manastur.

110.000.000 de euro este investitia necesara pentru primul turn din Sigma Center.

Adauga un comentariu