National

Siguranta a peste 200 de locuinte este amenintata in cazul unui seism

Publicat: 11 ian. 2000

•Circa 50 de imobile au fost incadrate in categoria I de risc seismic •Acestea se vor prabusi la primul cutremur de 8 grade pe scara Mercalli •Anul trecut, nici o asociatie de locatari sau de proprietari nu a solicitat lucrari la structura de rezistenta a imobilelor •Suma estimata pentru consolidarea unei camere este de 50 milioane de lei, pentru un apartament 150 milioane de lei •Pentru un bloc cu 40 de apartamente, cheltuielile de consolidare pot depasi 6 miliarde de lei

Potrivit declaratiei inspectorului sef al Inspectiei in Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajarea Teritoriului (ICLPUAT), Emanuel Dan Stanel, ministerul de resort a infirmat zvonul potrivit caruia pe 15 ianuarie ar avea loc un cutremur.

La ora actuala, in judet au fost expertizate tehnic 257 de cladiri vechi ( 251 in muncipiul Iasi, trei la Pascani, doua la Hirlau si una la Tg. Frumos). Dintre acestea, circa 50 de imobile, care au fost construite in perioada 1962-1966, au fost incadrate in clasa I de risc seismic.

In urmatoarele zile, inspectorul sef al ICLPUAT va avea o intalnire cu reprezentantii Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului pentru a obtine avizul instituirii bulinei rosii pe cladirile incadrate in clasa I de risc seismic. Aceasta initiativa nu este insa agreata de primarul municipiului Iasi, care este convins ca „locatarii acestor imobile se vor imbolnavi psihic”.

Iesenii au luat cu asalat birourile ICLPUAT

Expertii apreciaza ca cele peste 200 de locuinte, construite in anii 1960-1970, sunt in pericol de a se prabusi la primul cutremur cu o intensitate de 8 grade pe scara Mercalli. Potrivit normativului de proiectare antiseismica a constructiilor, municipiul Iasi se afla in zona C, cu terenuri slabe. In aceste conditii, noile constructii sunt proiectate pentru a rezista la intensitatea unui seism de 8 grade pe scara Mercalli.

Anul trecut, autoritatile judetene au facut public obligatiile pe care le au proprietarii locuintelor cu structura de rezistenta afectata. OG nr.20/1994 si OG nr.12/1999 precizeaza categoriile de persoane fizice si juridice precum si sursele de finantare pentru imobilele aflate intr-o situatie critica de rezistenta. Astfel, consolidarea elementelor structurale ale imobilelor poate fi asigurata din surse proprii ale proprietarilor sau ale agentilor economici, care administreaza un anumit fond locativ; din despagubiri de la societatile de asigurare si din credite CEC. Durata de rambursare a imprumuturilor CEC este pe o perioada de 20 ani, iar dobanda este egala cu cea practicata pentru depuneri pe termen de un an, la care se adauga o marja, in plus sau in minus, de 5 puncte procentuale. Beneficiarii lucrarilor de consolidare sunt scutiti de taxa pentru autorizatia de constructie, respectiv de 0,5 la suta din valoarea lucrarilor.

In opinia specialistilor, suma necesara pentru consolidarea elementelor structurale la o camera a fost estimata la 50 milioane de lei. In cazul unui apartament cu doua camere, cheltuielile au fost cifrate la 150 de milioane de lei. Ca referinta a fost luata jumatatea pretului unui apartament nou construit, stabilit in prezent la 300 de milioane de lei. Pentru lucrarile de consolidare ale unui bloc cu 40 de apartamente ar fi nevoie de cel putin 6 miliarde de lei.

In ciuda unor asa-ziselor facilitati bancare, in 1999 nici o asociatie de locatari sau de proprietari nu si-a manifestat intentia de a demara lucrarile de consolidare ale imobilelor. Motivul: majoritatea locatarilor sunt persoane in varsta, persoane cu posibilitati materiale reduse care nu-si permit luxul unui credit la CEC. Surprinzator, aceasta situatie s-a schimbat chiar de la inceputul anului. Numai intr-o saptamana, ICLPUAT a acordat consultanta tehnica pentru 4 asociatii de locatari si 3 persoane fizice. Din pacate, „chiar daca proprietarii interesati in consolidarea imobilelor si-ar intocmi documentatiile, din cauza austeritatii bugetului nu sunt fonduri pentru aceste lucrari”, a mai precizat Emanuel Dan Stanel.loading...

Adauga un comentariu