Actualitate

Simirad a declarat ca municipiul nu dispune de suficienti bani pentru a continua o investitie contractata de Consiliul Judetean

Publicat: 16 mart. 1999
1

•”Daca as avea bani, v-as finanta Statia si v-as da afara pe toti”, a fost replica primarului

Ieri, primarul municipiului Iasi, Constantin Simirad, a efectuat o vizita la Statia de epuare a municipiului Iasi. Vizita a debutat printr-o reactie surprinzatoare a lui Constantin Simirad care s-a aratat iritat de prezenta jurnalistilor la obiectivul Regiei Autonome Judete de Apa Canal (RAJAC) Iasi. Primarul municipiului a precizat ca se afla intr-o vizita de informare si i-a reprosat managerului regiei, Gheorghe Nichita, prezenta ziaristilor.

Mentionam ca aceasta vizita a avut loc la insistentele lui Gheorghe Nichita care a solicitat ajutorul municipalitatii Iasi in finantarea Statiei de epurare. Obiectivul respectiv a fost finantat, pina la 1 ianurie 1999, in parti egale, de catre bugetul de stat, prin transferuri prin Consiliul Judetean, si de catre banca germana Kfv prin care urmau sa se achizitioneze utilaje si tehnologie in valoare de 24 milioane marci germane. Pina la inceputul acestui an, cind a intrat in vigoare Legea Finantelor Publice Locale, finantarea demarata in 1994 a functionat, fondurile provenite de la KfV servind la achizitionarea utilajelor si a tehnologiei provenite de la firma MANNESMANN si cele de la bugetul de stat pentru lucrarile de constructii-montaj necesare investitiei.

In Legea Bugetului pe anul in curs, obiectivul „Statia de Epurare a municipiului Iasi” nu se regaseste la nici un capitol. Din acest an, Ministerul de Finante a refuzat finantarea obiectivului, considerind ca aceasta este o sarcina exclusiva a comunitatii locale. Precizam ca pentru continuarea lucrarilor, RAJAC Iasi are nevoie, numai pentru acest an, de peste 64 miliarde lei, din cei circa 400 miliarde lei pentru finalizarea investitiei.

Cum Consiliul Judetean Iasi, in subordinea caruia se afla RAJAC, nu dispune de fondurile necesare finantarii obiectivului respectiv, managerul regiei a cerut ajutorul, in disperare de cauza, primarului Constantin Simirad. Solicitarea lui Gheorghe Nichita este logica, atita timp cit apa epurata in Statie este cea consumata, in proportie de 92% de locuitorii municipiului.

In urma vizitei, Simirad nu s-a lasat convins de argumentele reprezentantilor regiei, neasumindu-si nici o responsabilitate in continuarea finantarii acestui obiectiv. „Statul roman s-a angajat pentru finantare si el trebuie sa isi asume responsabilitate in continuare. S-au investit foarte multi bani in acest obiectiv si este cert ca municipiul avea nevoie de el. Guvernul trebuia sa finalizeze aceasta lucrare la parametrii optimi si nu sa o lase pe umerii comunitatii locale. Consiliul Judetean a gresit si se persista in aceasi greseala”, a mentionat primarul Iasului, Constantin Simirad. El a adaugat ca municipalitatea nu are posibilitatea de a finanta o investitie de asemenea amploare care presupune circa 60 miliarde anual.

Pe de alta parte, managerul RAJAC Iasi, Gheorhe Nichita, a declarat ca el doar va urma dispozitiile reprezentantilor autoritatilor publice locale. „Aceasta este o problema a municipiului Iasi si decizia in privinta finantarii nu poate apartine RAJAC. Noi va trebui sa returnam, de anul viitor, circa 20 miliarde de lei anual pentru returnarea creditului catre KfV, indiferent daca statia va fi finalizata sau nu”, a mentionat Gheorhe Nichita.

El a adaugat ca in aceasta saptamina va efectua o vizita in Germania, in incercarea de a obtine o aminare a returnarii creditului si a obtine un nou credit de la KfV. Aceasta solutie ar echivala cu aminarea proiectelor de reabilitare a retelei de distributie si de asigurare a parametrilor de calitate a apei potabile distribuite in oras. Singura solutie, in cazul in care partea germana nu este de acord cu continuarea colaborarii cu RAJAC, ar fi concesionarea serviciului de distributie al apei catre o fima straina, ceea ce ar echivala cu cresterea pretului apei de la 3.000 lei/mc, cit este in prezent, la circa 1$/mc, adica la aproape 14.000/mc.
Adauga un comentariu