News Flash:

Simirad a regizat falimentul Iasului

29 Martie 2002
688 Vizualizari | 0 Comentarii
•Primaria trebuie sa plateasca jumatate din bugetul local, adica aproximativ 721 de miliarde de lei, din cauza unui contract de asociere semnat intre primar si firma SC Inproiect SRL

Ceea ce a crezut Simirad ca va fi o afacere profitabila pentru Primarie, prin asocierea cu S.C. Inproiect SRL, se dovedeste a fi, de fapt, un dezastru.
In anul 1995, patronul SC Inproiect SRL i-a facut o oferta de asociere lui Simirad in vederea participarii la construirea cladirii World Trade Center. In sedinta Consiliului Local de pe data 12 iunie 1995, consilierii l-au mandatat pe primarul Constantin Simirad sa incheie, in numele municipalitatii, un contract de asociere cu S.C. Inproiect SRL, avand ca obiect Edificarea Centrului de Afaceri Iasi. Consiliul Local a desemnat o comisie de negociere din care au facut parte Constantin Simirad - primar, Vladimir Petrescu - consilier municipal, Alexandru Tacu - consilier municipal, Miluta Milatinovici - secretar, viceprimarul Vasile Dumitriu, Filip Stoica - director la Banca Romana de Comert Exterior, George Popa - director la Directia Generala a Finantelor Publice Iasi, Ionel Oancea - arhitect sef al Primariei si, pe atunci, juristul Petru Garlea. Dupa aprige negocieri, contractul a fost semnat in cele din urma, la data de 31 octombrie 1995. La aceasta afacere Primaria participa cu uzufructul terenului in suprafata de 5.200 de metri patrati, situat la intersectia strazilor Anastasie Panu, Elena Doamna si Barboi, si a fost evaluat, la acea data, ca avand valoarea de 1.633.544.000 de lei, iar firma Inproiect se obliga sa realizeze constructia.

Contract dezastruos pentru Primarie

In contract este prevazut ca profitul realizat din activitatea World Trade Center se repartizeaza astfel: "94% revine S.C. Inproiect SRL , iar 6% revine Consiliului Local, dar nu mai putin de 120 de milioane de lei, echivalentul a 54.127 de dolari, la o valoare a investitiei de minim 30 de miliarde de lei" (la acea data 13,5 miloane de dolari).
Aici afirmatiile lui Simirad se bat cap in cap. Cu toate ca a semnat un contract in care este prevazut ca valoarea minima a investitiei, dupa cum am vazut, este de 13,5 miloane de dolari, primarul spune ca, de fapt, valoarea investitiei este de 10 ori mai mica. "Valoarea declarata in autorizatia de constructie este de 1.581.000 de dolari. (n.r. - in autorizatia de constructie se declara valoarea in lei). Mai mult decat atat, valoarea transcrisa in contabilitate este tot atat", a declarat Simirad.
Primarul nu a adus nici o dovada in sustinerea acestor afirmatii, desi nu ar mai avea nici o relevanta pentru ca singura certitudine pe care o avem, dupa ce am studiat contractul, este ca Primaria este obilgata, in prezent, sa cumpere cladirea la valoarea reactualizata a devizului care este, dupa ultima evaluare efectuata de experti, de 18,3 milioane de dolari. Daca mai adaugam si cota de TVA aferenta, rezulta ca Primaria trebuie sa cumpere acest hotel la valoarea de 721 de miliarde de lei, adica jumatate din bugetul Iasului pe un an, avand in vedere ca acesta este de aproximativ 1.500 de miliarde de lei. "Asta inseamna ca ar trebui sa nu mai avem transport in comun, termoficare, ajutoare sociale etc", a declarat consilierul liberal Dan Carlan.
Potrivit articolului 13 din contract, Primaria devine proprietara cladirii daca, timp de doua luni, firma Inproiect nu-si plateste datoriile pe care le are fata de municipalitate. Firma Inproiect a depus o notificare la Primarie prin care se precizeaza ca a ajuns in situtia prevazuta de articolul 13 din contract si, prin urmare, asteapta ca acesta sa fie executat potrivit prevederilor sale. "In conformitate cu art.13 din contractul de asociere, avand ca obiect Edificarea Centrului Comercial de Afaceri, rezolutiunea survenind dupa finalizarea lucrarii, SC Inproiect SRL are dreptul la restituirea valorii de deviz reactualizata, stabilita de expertul nostru la 18,3 miloane de dolari, fara TVA, si reprezinta, din punctul nostru de vedere, suma pe care ne-o datorati si pe care va somam s-o depuneti la dipozitia noastra, pe calea procedurii obisnuite, pana la data de 28 martie 2002, la Registrul de Valori al Instantei. In caz contrar, vom considera atitudinea dumneavoastra ca fiind o exprimare fara echivoc a optiunii de a transa in justitie toate problemele juridice, cu consecintele ce deriva", se arata in notificarea semnata de reprezentantul legal al firmei Inproiect, Ghorghe Ionescu.

Simirad a vrut sa se ajunga aici

Firma Inproiect a incheiat cu Primaria mai multe contracte de lucrari pentru reparatii la diferite cladiri ale Inspectoratului Scolar - Seminarul Teologic, Liceul Economic, Scoala Generala nr.10 si Liceul Anghel Saligny, lucrari efectuate in anul 2001. Pentru aceste lucrari firma Inproiect are de recuperat de la Primarie suma de 145.378 Euro. La randul sau, firma Inproiect are datorii de 13.523 USD catre autoritatile locale si reprezinta, totalizat, atat taxa pentru asociere in participatiune la Centrul de Afaceri pe trimestrul al IV - a 2001, cat si impozitul pe cladire si terenuri. Firma Inproiect a incercat de mai multe ori sa faca o compensare a acestor sume, dar s-a lovit de refuzul lui Simirad, tocmai pentru a putea prelua Centrul de Afaceri. "Compensarea nu face obiectul contractului pe care noi il avem cu el. Trebuie sa reglam problema lucrarilor si dupa aceea vom face si compensatie", a spus Simirad, dupa care a adugat ca este pregatit sa preia cladirea chiar si maine."Repet, valoarea cladirii este de 1,5 milioane USD. De unde diferenta aceasta pana la 18 milioane de dolari? Daca nu este vorba de bani spalati, vom face toate demersurile s-o cumparam, dar la pretul de 1,5 miloane de dolari. Executam contractul. Pot s-o cumpar si maine. O scoatem la licitatie. Omul piere pe limba lui", a adaugat Simirad.

Simirad l-a acuzat de fals pe Carlan

Consilierul local Dan Carlan a incercat sa consulte caietul de sarcini pe baza caruia primarul a fost mandatat de catre Consiliul Local sa negocieze contractul. Simirad trebuia sa respecte acest caiet de sarcini atunci cand a incheiat contractul. Mai mult decat atat, Simirad trebuia sa supuna spre aprobare Consiliului Local contractul incheiat, ceea ce nu a facut, pentru ca, in procesul verbal de sedinta, incheiat dupa semnarea contractului, nu este precizat acest lucru. Primarul a refuzat sa-i prezinte lui Dan Carlan caietul de sarcini. "Domnule Carlan, imi dai intai cele 60 de milione de lei pe care mi le datorezi pentru despagubiri si pe urma mai stam de vorba. Si apoi, trebuie sa ti-l dau dupa 30 de zile, conform legii. Tu ai mai fost la Dafis si ai schimbat data dintr-un dosar. Am gasit falsuri. Ai gasit o data si, ca sa nu coincida cu registratura, ai trecut peste ca sa nu coincida data cu cea de la registratura", a afirmat Simirad.
Sorin ALEXA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014772 (s)