News Flash:

Simirad - intre propriile interese si ieseni

11 Iunie 2000
674 Vizualizari | 0 Comentarii
•Pe 18 iunie electoratul iesean urmeaza sa-si desemneze primarul. Dupa primul tur de scrutin, prezenta mica a cetatenilor in fata urnelor de vot si procentul obtinut, pe 4 iunie, arata ca forta sefului "moldovenilor" este in declin. Iesenii au sanctionat aspru politica dictatoriala a primului gospodar.

Prima vila, in Galata

Recent, serviciile municipalitatii au eliberat primarului un certificat de urbanism pentru extindere retea gaz metan la proprietatea sa din cartierul Galata. Interesant este faptul ca strada Valeni, unde si-a amplasat proprietatea, nu este dotata cu o retea stradala de gaz metan. In opinia specialistilor de la Distrigaz Nord-Est, filiala Iasi, investitia este costisitoare. Aceasta problema a fost in atentia unei asociatii de cetateni din zona care au fost interesati pentru realizarea unei aductiuni de distributie a gazului metan ce urma sa se racordeze la conducta de la blocuri. Din pacate, cetatenii trebuiau sa suporte costurile si inlocuirea conductei pe o lungime de 200 m, cauza pentru care proiectul a fost abandonat.
Cheltuielile pentru executia retelei stradale s-au estimat la peste 15 milioane de lei, suma care nu a putut fi suportata de cetatenii cartierului, locuit, cu cateva exceptii, de saraci. In asemenea situatie, pentru a avea motivatia legala privind derularea investitiei, zona Galata a fost ridicata la rangul de "cartier rezidential", existand astfel sansa finantarii de la buget a aductiunii de gaz metan.

Investitii de miliarde in "cartierul Simirad"

In februarie, Consiliul Local a aprobat studiul de prefezabilitate si organizarea licitatiei obiectivului de investitii "Canalizare soseaua T. Neculai-soseaua Voinesti in cartierul Galata". Presedintele comisiei de licitatie a fost Constantin Simirad, aceeasi persoana cu proprietarul Simirad. Legea spune ca la asemenea discutii nu pot participa cei direct interesati... Studiul de prefezabilitate a fost incredintat Directiei tehnice - serviciul gospodarie comunala si serviciul investitii din cadrul Primariei.
Serviciile de specialitate ale Primariei au justificat investitia: "realizarea noii canalizari pe soseaua T. Neculai (tronson Biserica Sf. Vasile-soseaua Galata), pe o lungime de cca 400 m, si soseaua Voinesti, pe o lungime de cca 1.300 m, ar rezolva problemele legate de colectarea si evacuarea apelor meteorice si a celor uzate". Canalizarea in lungime de 1.700 m va usura bugetul local de 7,7 miliarde lei.

Cu ce s-au ales iesenii

Mai nou, primul gospodar al orasului este interesat de consolidarea versantilor din Galata; pana acum, pentru celelalte consolidari nu au fost bani.
Alunecarile versantilor dealurilor din Iasi au pus in pericol 200 de imobile si 9 ha teren. Fenomenul s-a declansat in 1996, in zona aval stradei Sarariei. Zona expusa riscurilor naturale cuprinde strazile Vulpe, T. Savescu, malul drept al paraului Cacaina, strada Poligon, strada Sarariei si stradela Sarariei.
In 1998, Consiliul Judetean a interzis constructiile de locuinte in perimetru. Pentru executarea lucrarilor de consolidare a versantul dealului Ticau, Primaria a primit prin programul Phare 600 de milioane de lei, insa, in 1999, Primaria nu a consolidat versantul... din lipsa fondurilor.

Simirad si-a asigurat un loc la Voronet

•Terenul primarului se afla intr-un cartier cu vile superbe •500 mp cu numai patru milioane de lei •La ora actuala, un metru patrat valoreaza 3-4 milioane de lei

Primarul Constantin Simirad a cumparat o suprafata de teren de 500 mp in orasul Gura Humorului, cartierul Voronet, din judetul Suceava. Acest teren a fost cumparat cu suma de patru milioane de lei. In anul 1996, primarul nostru a cumparat de la un veteran de razboi un teren in suprafata de 500 mp. L-a costat atunci suma de patru milioane de lei. Astazi, numai un metru patrat in zona respectiva valoreaza trei-patru milioane de lei. Este interesant ca primarul orasului Gura Humorului, Alexandru Balau, ne spunea ca in zona terenurile nu sunt de vanzare si ca a fost un noroc pentru cumparator ca a gasit o asemenea ocazie. In ultimii ani, in apropierea vestitei manastiri Voronet s-au inaltat numeroase vile deosebit de frumoase si, bineinteles ca pe terenul cumparat de Constantin Simirad nu va putea ramane actuala cabana care ar stirbi din frumusetea locului. Datorita faptului ca manastirea Voronet este declarata monument istoric de catre UNESCO, numerosi turisti din tara si de peste hotare viziteaza zilnic aceste incantatoare locuri. Pentru peisajul extraordinar pe care-l ofera zona, Constantin Simirad se poate felicita ca a gasit un asemenea chilipir.
Sorin ALEXA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1428 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012671 (s)