Secretele istoriei

Simona Braescu, prima femeie pilot din Romania

Publicat: 21 ian. 2014
Smaranda Braescu a fost prima femeie pilot din Romania si prima femeie parasutist cu brevet din Romania! In timpul vietii, a obtinut titlul european la parasutism in 1931 si mondial la Sacramento, in 1932.
Inainte sa-si dedice viata pilotarii avioanelor si parasutismului, Smaranda era convinsa ca va lucra in domeniul artistic. De aceea, a si absolvit sectia de Arta Decorativa si Ceramica a Academiei de Belle Arte din Bucuresti. Dar necunoscute sunt caile vietii. De la prima saritura cu parasuta, rominca a inteles ca nimic din ce va face in aceasta viata nu ii va aduce aceeasi multumire.

Vezi si Campania de la Crimeea a Escadrilei Albe 

In 1932, a traversat Marea Mediterana in 6 ore si 10 minute, de la Roma catre Triploi. Mai tarziu, a devenit campioana mondiala la parasutism, sarind cu parasuta de la 7400 de metri, record depasit 20 de ani mai tarziu.

Vezi si Cele mai cunoscute eroine din istoria Romaniei 

Moartea Smarandei este invaluita in mister. Se spune ca a fost ascunsa de intelectuali de privirile comunistilor atat de bine, incat nimeni nu a mai vazut-o vreodata. Cei mai multi cred ca a murit in februarie 1948 iar corpul sau a fost inmormantat in Cimitirul central din Cluj, sub numele de Maria Popescu, dar nu exista date clare in acest sens.


loading...

Adauga un comentariu