Actualitate

Simpli functionari si-au construit palate. Vezi cum au facut banii – FOTO

Publicat: 04 dec. 2013

@ Au averi de sute de mii de euro, desi salariile lor nu depasesc in medie 1.500 lei pe luna @ Sunt simpli functionari fara functii de conducere, dar cu toate acestea si-au ridicat case impunatoare @ Si-au ascuns averile, dar le-am gasit @ Au facut bani prin gestionarea resurselor statului in interes personal

Cand treci pe langa casele lor, pe care in multe cazuri le poti confunda cu niste palate, esti tentat sa crezi ca impozantele cladiri au fost ridicate de oameni de afaceri prosperi, avocati care castiga bine, notari sau cel mult magistrati ori profesori universitari. Afli dupa aceea cu stupoare ca averile apartin unor simpli functionari care au o leafa medie de circa 1.500 lei si cu greu ar reusi sa acumuleze din munca cinstita o asemenea avere. Dar rapiditatea cu care au facut bani explica dezastrul care se inregistreaza de ani de zile in padurile statului, care sunt rase zilnic, prin complicitatea celor platiti din bani publici sa le pazeasca. Dupa cum bine v-ati dat seama, este vorba despre niste padurari, si cu aceasta ocazie cotidianul BUNA ZIUA IASI anunta ca a demarat o serie de dezvaluiri legate de averile celor care lucreaza in domeniul silvic. In numarul de astazi ne oprim asupra averilor a doi padurari care ar trebui sa pazeasca padurile de pe dealul Bucium, paduri care se intind pe raza comunelor Barnova, Schitu Duca sau Dobrovat. Este vorba despre padurarii Costel Poiana si Ion Maftei. Unul lucreaza la Ocolul Silvic Ciurea, iar celalalt la Ocolul Silvic Dobrovat, dar cantoanele (suprafatele de padure) sunt aproape vecine in satele Poieni din Schitu Duca si Dobrovat. Desi lucreaza in coasta municipiului Iasi, cei doi si-au ascuns bine averile, dar tot le-am putut gasi. Astfel, acestea sunt dosite undeva la 100 de kilometri de Iasi, la marginea unor paduri, langa municipiul Pascani.

O casa cat Palatul lui Cuza

Se poate spune ca este una dintre cele mai mari case construite in ultimii ani in judetul Iasi. Este vila lui Costel Poiana, padurarul din Poieni. Privind-o din exterior, poti spune ca aceasta casa are vreo 20 de camere. Dimensiunile sale se apropie de Palatul de la Ruginoasa al domnitorului Al. I. Cuza. Fotografiile pe care le publica in numarul de astazi cotidianul BUNA ZIUA IASI (pe site-ul www.bzi.ro) sunt graitoare. Si-a facut casa chiar la intrarea in comuna in care s-a nascut, la Tatarusi, langa Pascani. Pentru ca padurarul Costel Poiana nu s-a sinchisit sa raspunda apelurilor telefonice ale cotidianului BUNA ZIUA IASI, pentru a spune de unde are banii, am incercat sa obtinem un raspuns prin intermediul cetatenilor care locuiesc in zona cantonului silvic, la care este repartizat Poiana, si al constatarilor efectuate de institutiile statului. Acestea au tras concluzia ca din padurea respectiva se fura ca in codru. De nenumarate ori, cetatenii din comuna Schitu Duca au sesizat jurnalistilor BUNA ZIUA IASI faptul ca suprafata respectiva este defrisata cu nerusinare. Au fost si inspectii, in urma carora s-a constatat ca din padurea pazita de Poiana se taie ilegal. Si cu toate acestea, a ramas in functie. Se confirma astfel zvonurile ca Poiana imparte o parte din profit cu sefii sai si de aceea nu se atinge nimeni de el. De altfel, acesta face si politica cu lemnele statului. In campaniile electorale ofera carute cu lemne saracilor pentru a vota cu candidatul preferat de el, de regula de la PDL sau UNPR.

In curtea padurarului sunt trei case

Si celalalt padurar, Ion Maftei, si-a ascuns averea in localitatea natala Siretel. In curtea familiei Maftei se afla trei case in constructie. Vecinii ne-au spus ca numai doua, „cele din deal”, sunt ridicate de Ion Maftei, iar cea „de la vale” apartine fratelui sau, care este plecat la munca in Italia. De unde are un padurar bani sa ridice in aceasta perioada de criza doua case, fiecare cu doua nivele? Poate ca ar trebui sa ne raspunda institutiile abilitate ale statului. Cum nici Maftei nu a vrut sa ne spuna, putem intui ca a procedat in aceeasi maniera ca Poiana. De altfel, vecinii sai au spus ca gardul de la casele sale este facut din scanduri de stejar de cea mai buna calitate. De asemenea, in ultimele zile, locuitori din Dobrovat au vazut in padurea pazita de Maftei zeci de cioate scoase din pamant. Aceasta metoda a scoaterii cioatelor din pamant se aplica tocmai pentru ca nimeni sa nu-si dea seama ca s-a taiat ilegal in zona respectiva. Oricum vom reveni pe marginea acestui subiect, deoarece va fi sesizat Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Suceava.

Si sefii lui Maftei stiu cum castiga acesta banii. Nu demult a fost mutat disciplinar de la cantonul Poiana Perjului, aflat undeva la granita dintre comunele Schitu Duca si Dobrovat, la cantonul nr. 7 Nastea aflat la limita cu judetul Vaslui, langa localitatea Protopopesti. Asta deoarece s-a descoperit ca din Poiana Perjului s-au taiat ilegal mai multe suprafete. Suma imputata lui Maftei dupa ancheta disciplinara a fost de 17.400 lei.
Vom reveni.

Comentarii
  • Magaoaia aia verde are cam 280-300mp deci e un palat zic eu, taranetele o sa stea in 2 camere si in rest o sa bage capa, oile, porcul, calul…pobabil ajunge incalzirea la vreo 1500-2000 de ron pe o luna de iarna :)) da romanul nu-i prost destul, daca nu-i si fudul!

 • poiana este un om gospodar care munceste din greu ,are multe animale pe care le ingrijeste de unde scoate profit si il investeste .iar in ceea ce priveste padurea mai rar padurari ca el,rar calci in padure si atunci la uscatura

 • palate sau nu, fiscul ar trebui sa se autosesizeze si sa ii ia la intrebari, de unde au avut bani? Sunt bani cinstiti, sa dovedeasca! Nu sa ne jecmaneasca tot pe noi, ia si pielea de pe om, acum creste iar pretul la benzina, mai are dreptate si chiorul de Basescu, Ponta e la furat, adica ne fura pe noi! Dar pe hoti puterea ii apara nu ii ia la intrebari!

  • la Fisc crezi ca sunt asa mari salariile? si ei tot asa isi construiesc palate.
   lumea are o perceptie gresita despre veniturile din salarii.
   nici macar procurorii sau judecatorii n-au salarii de sa-si poata construi casoaie.
   mancarea e scumpa, utilitatile la fel.

 • al doilea imobil are etaj mansardat nicidecum doua nivele.necesita intr-adevar un efort financiar sa construiesti o casa, dar parca prea exagerati si nu va ganditi ca daca ati avea posibilitatea sigur ati „ciupi” si voi ceva.

 • poiana provine dintr-o familie de oameni gospodari care a lasat ceva in urma lor (avere la copii) iar acestia stiu sa o administreze ,in ceea ce priveste casa face-ti si voi una cine nu va lasa.Uitati-va la cei din guvern cum ne fura in fata aproband buget pe placul lor si pe masura buzunarului lor si lasati oamenii in pace ca ei mai pot aduce mandrie si prestigiu unei comune .CU EI TREBUIE SA SE MANDREASCA TARA NU CU HOTII DE LA PUTERE!!!!!!!!!!!!!!!!1

 • NU va mai enervati ! Nu mai fiti orbi ! Casa in pustie e facuta !!!! Din pustie se naste nimic…dar … ce se naste din pisica …. lapte bea !!!

 • oamenii astia se chinuie sa faca casa de zece ani de zile iar altii o fac intr-o vara lasa-ti oamenii in pace si scrie-ti despre altceva mai serios astea sunt reportaje facute la comanda ca sa scape adevaratii hoti de privirile voastr ori sunte-ti mana in mana cu ei domnilor reporteri?

 • ce aveti bre cu saracii oameni? va e ciuda ca nu aveti si voi case? poate si-au rupt oasele pt casa prin strainatate si v-ati trezit voi sa mancati ****.t aiurea! lasati pe altii sa verifice daca au construit-o legal sau nu si nu va mai bagati voi ca musca in c.ur! cred ca toate ciorile de la Ciurea si Grajduri au casele construite din munca cinstita sau casele din Dalas (Alexandru) facute cu japca sunt construite pe pamantul lor? Ciocu mic si joc de glezne.

 • domnule reporter, da de seful dumneavoastra de ce nu scrie-ti un reportaj despre felul in care dezmembreaza RETROM-UL de la PASCANI inteprindere aflata in faliment si declarata in insolventa pe care din punct de vedere legal nu ar trebui sa o vanda in mod fraudulos si pe ascuns.
  Dar ce ar fi sa scrie-ti si despre felul in care santajati diverse persoane carora le cereti bani ca sa nu apara vreun reportaj despre ei ,caz concret la BILLA Iasi a-ti cerut 500 de ron ca sa nu aiba parte de un reportaj „frumos”din partea stimabilei dv. redactii.
  Dar de palatul sefului de la BZI de pe Bucium de ce nu scrii sau voi lucrati in mod cinstit?

 • Un reportaj de ***** se vede ca nu esti profesionist si nu ai subiecte importante dute frate acasa si baga capul intr-o perna ca sperii lumea.
  Ei bani de geaba fa si tu ceva folositor.

Adauga un comentariu