Eveniment-Social

Simpozion dedicat statisticii, la varful Casei Patrate

Publicat: 10 iul. 2019
1

Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi a organizat ieri un eveniment dedicat aniversarii a 160 de ani de statistica oficiala în România. Directia Judeteana a organizat un Simpozion regional la care au participat conducerea Prefecturii si a Consiliului Judetean Iasi, directii deconcentrate ale ministerelor în teritoriu, reprezentanti de la directiile teritoriale de statistica si colegi statisticieni, agenti economici.

"În urma cu 160 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna ordonanta nr. 247 din 12 iulie 1859, pentru înfiintarea Oficiului Central de Statistica Administrativa, care reprezinta actul de nastere al statisticii oficiale în România, una dintre primele institutii publice care au fost înfiintate dupa Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 si printre primele oficii de statistica din Europa. Statistica s-a nascut la Iasi prin lucrarile lui Dimitrie Cantemir, Nicolae Sutu si Ion Ionescu de la Brad, prin profesori ca Al. Papiu-Ilarian, care a predat elemente de statistica la Academia Mihaileana din Iasi, si prin contributia sociologului Dimitrie Gusti, profesor la Universitatea din Iasi si, ulterior, la Bucuresti. De numele sociologului Dimitrie Gusti se leaga înfiintarea în anul 1933 a Clubului Statisticienilor (denumit si Corpul Tehnic al Statisticienilor) si înfiintarea Societatii Române de Statistica în anul 1937. A fost primul presedinte al acestei societati din care au facut parte specialisti din diferite domenii cu o înalta tinuta stiintifica", a spus Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Statisticii iesene.

Vezi si: Numarul angajatilor din Iasi este in crestere. Salariile sunt mai mici fata de media pe tara

La eveniment a fost prezent si prefectul Marian Serbescu. "Am participat la un moment deosebit, aniversarea a 160 de ani de la înfiintarea de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Oficiului Central Statistic. Începuturile statisticii românesti sunt însa mult mai vechi, prima lucrare de specialitate fiind considerata «Descriptio Moldaviae» a domnitorului Dimitrie Cantemir. La jumatatea sec. XIX, la Academia Mihaileana din Iasi se tinea primul curs de statistica din tara noastra. În cei 160 de ani de existenta, statistica româneasca si-a dovedit atât utilitatea în plan social si economic, cât si profesionalismul, metodologia aplicata la recensamântul din 1930 fiind una de referinta pe plan european", a mentionat prefectul Marian Serbescu.
 

 

Adauga un comentariu