News Flash:

Simpozionul Asociatiei Gradinilor Botanice

19 Martie 2001
1233 Vizualizari | 0 Comentarii
Conducerea Gradinii Botanice din Iasi a organizat, in perioada 16-18 martie, un simpozion la care au participat reprezentanti si persoane din conducerile a 11 gradini botanice din tara, dar si patru directori si persoane reprezentative de la gradini botanice din strainatate, mai exact din Belgia, Franta, Suedia si Austria. Manifestarea a avut ca scop discutarea unor proiecte legate de programul Tempus. In plus, "in Romania s-a infiintat Asociatia Gradinilor Botanice, prin care ne-am afiliat la Asociatia Gradinilor Botanice din Europa", a precizat profesor universitar doctor Mihai Mititiuc, directorul Gradinii Botanice din Iasi. In cadrul acestei asociatii, exista un contract finantat de Tempus, prin care sunt rezolvate o serie de probleme privind instruirea personalului din conducere, a celui ajutator, a licentiatilor, dar si referitor la modul cum trebuie sa se lucreze in cadrul gradinilor botanice. Datorita acestui program, multi tineri au fost trimisi pentru specializare in strainatate, in Belgia, Franta, Suedia si Austria. "Programul Tempus este un contract international prin care noi suntem finantati si prin intermediul caruia avem o serie de legaturi cu colaboratori din strainatate", a precizat Mihai Mititiuc.
Fondurile obtinute sunt folosite pentru reciclarea personalului din cadrul gradinilor botanice, angajatii sunt trimisi atat in tara, cat si in strainatate, pentru a face analize de caz. Simpozionul se inscrie in seria unor manifestari asemanatoare, desfasurate la Mamaia, Sinaia si Bucuresti. Discutiile din cadrul intrunirii s-au referit la modul in care trebuie sa se lucreze in gradinile botanice, precum si la felul cum personalul trebuie sa se ocupe de plantele aflate in rezervatie si de cele rare. In ziua de 16 martie au avut loc lucrari in Sala Senatului din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" si a fost vizitata Gradina Botanica. In ziua urmatoare a fost efectuata o aplicatie de teren pe traseul Iasi-Tirgu Neamt-Cheile Bicazului, unde participantii au studiat flora si vegetatia zonei. Ieri, simpozionul s-a incheiat, concluziile fiind favorabile deoarece, conform declaratiilor directorului Mititiuc, "s-a lucrat foarte serios, s-au stabilit legaturi cu gradini botanice din strainatate. In plus, vom avea contracte cu strainatatea, unde vom face cartarea (inventarierea a tot ceea ce exista pe teren) pajistilor din Romania si a florei pe tot traiectul Dunarii care strabate tara noastra".
Se va realiza, de asemenea, cartea rosie a plantelor care sunt pe cale de disparitie. Tot in acest an vor fi trimisi in strainatate multi tineri angajati, in scopul reciclarii, iar in luna mai, la Iasi vor veni 25 de lucratori ai gradinilor botanice din tara, care vor urma cursuri de specializare, vor vedea modul cum se lucreaza si cum sunt rezolvate problemele.
Referitor la programul Tempus, directorul Gradinii Botanice iesene a precizat ca se va incheia in toamna acestui an. Coordonatorii programului au luat parte la simpozion, unde au fost prezentate rapoarte despre realizarile din anul 2000, dar si planuri pentru activitatea din anul curent.
Gradina Botanica "Anastasie Fatu" din Iasi este cea mai mare din tara, avand in proprietate o suprafata totala de 100 de hectare si detine cei mai multi taxoni, adica numarul cel mai mare de specii de plante, atat indigene cat si exotice.
Matei BOSTAN
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1417 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013068 (s)