Boli si tratamente

Simptome de dementa: Cinci semne care dezvaluie boala in functie de cum dormi

Publicat: 30 aug. 2019
25

Dementa poate afecta oamenii in mod diferit, in functie de tipul de dementa – Alzheimer, dementa vasculara, dementa corpului Lewy si dementa frontotemporala, principalele tipuri de dementa, dar si de partea din creier care a fost deteriorata. Exista cateva simptome comune si mai generale pe care trebuie sa le cauti. Pierderea de memorie este unul dintre cele mai recunoscute semne ale dementei, dar trebuie sa stii ca unele pot sa apara in legatura cu somnul unei persoane, potrivit Societatii Alzheimer.

Orice leziune care dauneaza creierului unei persoane poate face ca aceasta sa devina mai slaba si, prin urmare, mai obosita. "Drept urmare, o persoana cu dementa poate considera ca este destul de epuizant sa faca sarcini relativ simple, cum ar fi sa comunice, sa manance sau sa incerce sa inteleaga ce se intampla in jurul ei. Acest lucru poate face persoana sa doarma mai mult in timpul zilei, deoarece simptomele ei devin mai severe", sustin reprezentatii Societatii Alzheimer. Exista cinci moduri in care somnul unei persoane poate fi afectat daca aceasta are dementa: doarme in timpul zilei si este treaza si nelinistita in timpul noptii; devine dezorientata in intuneric daca se trezeste in timpul noptii pentru a merge la toaleta; se trezeste mai des si ramane treaza mai mult in timpul noptii; se ridica din pat la o ora foarte devreme, crezand ca este timpul zilei sau ora la care sa mearga la serviciu (dezorientarea la timp); nu poate face diferenta dintre noapte si zi.

Nimeni nu intelege complet de ce dementa afecteaza modelele de somn. Pentru unii, s-ar putea ca "ceasul lor biologic" intern sa fie deteriorat, astfel incat persoana sa inceapa sa se simta adormita intr-un moment gresit al zilei. Exista, de asemenea, si alte parti ale creierului care controleaza daca ramanem treji sau nu, iar acestea ar putea sa nu functioneze corect daca se deterioreaza. "Uneori, o persoana cu dementa ar putea inversa complet modelul normal de somn, ramanand toata noaptea treaza si apoi dormind toata ziua."

Cum ne ingrijim daca avem dementa. In prezent nu exista nicio leac pentru dementa, dar daca este diagnosticata in stadii incipiente, acesta poate fi incetinita si functia mentala poate fi mentinuta. Medicii ne sfatuiesc ca in cazul in care simtiti ca uitati tot mai des, in special daca aveti peste 65 de ani, poate fi o idee buna sa discutati cu medicul dumneavoastra despre semnele timpurii ale dementei. "Pe masura ce imbatranesti, s-ar putea sa descoperi ca pierderea de memorie devine o problema. Este normal ca memoria dvs. sa fie afectata de stres, oboseala sau anumite boli si medicamente. Acest lucru poate fi enervant daca se intampla ocazional, dar daca afecteaza viata ta de zi sau te ingrijoreaza pe tine sau pe cineva cunoscut, ar trebui sa cauti ajutor medical".

Dar dementa nu se refera doar la pierderea memoriei. De asemenea, poate afecta modul in care vorbiti, ganditi, simtiti si va purtati. De asemenea, este important sa ne amintim ca dementa nu este o parte naturala a imbatranirii.

Adauga un comentariu