Boli si tratamente

Cancerul pulmonar: când apar primele semne, acesta este deja instalat

Publicat: 19 mai 2020
radiografie plamani
Simptomele cancerului pulmonar

Simptomele cancerului pulmonar. Boala avansează în tăcere mulți ani. Când apar primele semne, acesta este deja instalat. Din aceasta cauza este importanta depistarea precoce mai ales la fumători.

Cancerul bronhopulmonar progresează insidios. Aceasta afectează în principal fumătorii (85% din cazuri). Între începutul fumatului și dezvoltarea tumorii poate dura douăzeci de ani. În această perioadă, pacientul nu simte nimic. „Plămânul este un organ care nu este inervat”, sustine profesorul Nicolas Girard, oncolog pulmonar la Institutul Curie (Paris). Tumora se mărește treptat în plămân fără a atinge nervii, ceea ce explică absența durerii, potrivit Sante Magazine.

Această durere, când apare, se datorează uneori metastazelor, aceste tumori secundare care se răspândesc în tot corpul. Metastaza osoasă poate fi foarte dureroasă. Din nefericire, aproximativ 60% din cancerele pulmonare sunt descoperite în acest stadiu tardiv al bolii.

Simptomele cancerului pulmonar. Tuse persistenta

Există puține semne de avertizare. „Pot exista tuse și spută, dar acestea sunt simptome obișnuite la fumători”, observă profesorul Girard. Cu toate acestea, în prezența unei tuse neobișnuite, sânge în spută, bronșită care nu trece în ciuda tratamentului cu antibiotice sau pierderea în greutate inexplicabilă, consultul medical este esențial. O scanare CT, mai eficienta decât o radiografie în acest caz, va verifica starea plămânilor.

O scanare CT la fiecare 2 ani

Această absență a simptomelor semnificative ar trebui să încurajeze fumătorii să fie testați la primele semne ale unei tumori canceroase. Recomandarea se adresează în special persoanelor de peste 50 de ani, care fumează de peste 25 de ani. În acest caz, se recomandă un scaner la fiecare doi ani.

Adauga un comentariu