Boli si tratamente

Simptomele copilului cu Sindrom DOWN

Publicat: 29 nov. 2017
7

Sindromul Down este insotit de retard psihic usor sau moderat sau de dezvoltare psihica inceata. Cei mai multi dintre copiii cu SD se nasc si cu probleme de inima. Unele dintre aceste probleme pot fi rezolvate doar prin operatii. Unii au probleme intestinale, probleme de vedere sau de auz. Multe dintre aceste probleme pot fi tratate. Frecventa trisomiei 21 sau a sindromului Down este de 1 la 650 de nou-nascuti si creste considerabil odata cu inaintarea in varsta a mamei, mai ales peste varsta de 35 de ani a mamei. Sindromul Down apare in toata lumea, indiferent de: rasa, cultura, religie, nivel social saueconomic.Trisomia 21 este cea mai frecventa anomalie cromosomiala intalnita in patologia umana. Boala este mai frecventa la copiii de sex masculin, raportul sexelor fiind de 3 baieti la 2 fete. Anual, in Romania se nasc aproape 400 de copii cu acest sindrom, avand o incidenta de 1/800-1/700 de nascuti vii.

Printre simptomlele copilului nascut cu Sindrom Down, se numara

  •  talia si greutatea sub limita normala corespunzatoare varstei, hipotonie musculara, hiperextensibilitate articulara si rapsuns la stimuli auditivi redus sau absent. 
  •  Craniul este mic si rotund (brahicefalic), cu calota aplatizata si fontanele largi care se vor inchide cu intarziere. 
  •  Fata este rotunda, profilul facial este plat datorita dezvoltarii incomplete a oaselor nasului, iar fruntea este bombata. Fantele pleoapei sunt orientate oblic, in sus si in afara. 
  •  Aproximativ jumatate dintre pacienti prezinta un repliu semilunar al pielii, aproape vertical si de obicei simetric, care acopera cateodata unghiul intern al ochiului, fara sa adere la el. Irisul poate avea un aspect patat. Urechile sunt mai jos inserate, mici, rotunde si displazice. 
  •  Lobul urechii are un aspect rulat. Conductul auditiv este mic, iar hipoacuzia si surditatea poate afecta 50% din pacienti cu sindrom Down, la orice varsta. Gura este mica, deschisa, cu protruzie linguala. Limba este mare, brazdata de santuri. Bolta palatina este inalta si ingusta. 
  •  Gatul este scurt, gros, cu exces de piele pe ceafa. Mainile sunt scurte si late cu deget V ce poate prezenta brahidactilie sau clinodactilie (incurbare) si cu un singur pliu de flexie palmara (pliu simian). Spatiul interdigital I de la picior este mult mai larg comparativ cu normalul.

 Aproximativ 40-50% dintre copiii cu sindrom Down prezinta malformatii congenitale cardiovasculare. Dintre acesti copii 30-40% pot prezenta defect septal atrioventricular complet.

Adauga un comentariu