Sanatate

Simptomele herniei inghinale. Iată când trebuie să mergi la medic

Publicat: 18 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptomele herniei inghinale. Iată când trebuie să mergi la medic
Uneori, hernia inghinală nu are o cauză aparentă, însă alteori apare ca urmare a unei presiuni crescute în interiorul abdomenului, a unei zone slabe în peretele abdominal, din cauza încordării din timpul mișcărilor intestinale sau la urinare, a activităților intense, a sarcinii sau a tusei cronice și a strănutului.

Printre cele mai întâlnite simptome ale herniei inghinale se regăsesc durerea sau disconfortul în zona abdominală și prezența unei proeminențe în zona osului pubian. Iată care sunt celelalte manifestări ale acestei afecțiuni și când este cazul să mergi la medic.

Hernia inghinală, întâlnită cu precădere la bărbați, constă într-o patologie marcată de protruzia (ieșirea) conținutului abdomenului (frecvent anse intestinale), printr-un orificiu anatomic lărgit la nivelul canalului inghinal. Aceasta poate fi congenitală (de la naștere) sau dobândită (poate apărea de-a lungul vieții). Umflătura rezultată poate fi dureroasă, în special când tușești, te apleci sau când ridici obiecte grele.

Uneori, hernia inghinală nu are o cauză aparentă, însă alteori apare ca urmare a unei presiuni crescute în interiorul abdomenului, a unei zone slabe în peretele abdominal, din cauza încordării din timpul mișcărilor intestinale sau la urinare, a activităților intense, a sarcinii sau a tusei cronice și a strănutului.

reprezentare hernie inghinală
Hernia inghinală, întâlnită cu precădere la bărbați, constă într-o patologie narcată de protruzia (ieșirea) conținutului abdomenului (frecvent anse intestinale), printr-un orificiu anatomic lărgit la nivelul canalului inghinal.

Simptomele herniei inghinale

În debutul său, hernia este reductibilă, în sensul că sacul herniar, care poate conține fie un segment de intestin, fie prapurele (grăsimea din fața intestinelor), intră și iese cu lejeritate. Apoi, pot apărea alipiri între defectul muscular și sacul herniar, fapt care face ca hernia să devină nereductibilă. În lipsa unei intervenții chirurgicale, poate avea loc strangularea herniei și apariția ocluziei intestinale sau a peritonitei.

De regulă, hernia inghinală se manifestă prin: umflătură în zona osului pubian (aceasta devine evidentă în momentul în care te afli în poziție verticală sau când tușești), senzație de arsură sau durere în jurul proeminenței, durere sau disconfort în zona inghinală (la aplecare, când tușești sau când ridici greutăți), slăbiciune sau presiune în zona inghinală, umflături în jurul testiculelor (apar ocazional, atunci când intestinul proeminent coboară în scrot).

Mergi, de urgență, la medic, dacă apar următoarele manifestări: greață, vărsături, febră, durere bruscă, care se intensifică rapid, proeminență care își schimbă culoarea în roșu, violet sau negru, constipație.

un medic care realizează o ecografie
În debutul său, hernia este reductibilă, în sensul că sacul herniar, care poate conține fie un segment de intestin, fie prapurele (grăsimea din fața intestinelor), intră și iese cu lejeritate.

Tratament și prevenție pentru hernia inghinală

Dacă hernia inghinală este de dimensiuni mici, medicul poate opta pentru monitorizarea evoluției acesteia. În schimb, dacă hernia este mare și dureroasă, ideală este intervenția chirurgicală deschisă sau laparascopia. O astfel de intervenție are menirea de a diminua disconfortul și de a preveni eventualele complicații grave, cum sunt incarceraraea și strangularea.

În cazul în care hernia este strangulată sau incarcerată, este necesară intervenția chirurgicală de urgență. Aceasta se realizează pentru a recupera intestinul din canalul inghinal.

Din păcate, hernia inghinală nu poate fi prevenită. Adulților li se recomandă să reducă efortul și presiunea asupra mușchilor și țesuturilor abdominale. De asemenea, următoarele obiceiuri sănătoase ar putea fi de real ajutor: menținerea unei greutăți sănătoase, consumul alimentelor bogate în fibre (fructe, legume, cereale integrale – acestea previn constipația și încordarea) și renunțarea la fumat (poate duce la apariția tusei cronice, fapt ce agravează hernia inghinală). În plus, ai mare grijă atunci când ridici obiecte grele. Fii atent la postură: îndoaie genunchii și nu te aplica din talie.

intervenție chirurgicală pentru hernia inghinală
În cazul în care hernia este strangulată sau incarcerată, este necesară intervenția chirurgicală de urgență.
Adauga un comentariu