Boli si tratamente

Simptomele leucemiei. Vezi si factorii de risc in cancerul sangelui

Publicat: 08 aug. 2011
7

Leucemia este o boala extrem de grava, fiind un cancer al celulelor sangelui. Acestea sunt produse in maduva osoasa, ceea ce inseamna ca sunt prezente in majoritatea oaselor. Numarul leucocitelor creste peste masura si din cauza aceasta ele isi indeplinesc functiile haotic, incorect.

Aceste celule anormale ajung, cu timpul, sa le inlocuiasca pe cele de alte tipuri, precum hematiile si trombocitele, astfel incat sangele nu isi mai poate indeplini toate functiile. In acest fel, bolnavii de leucemie sunt foarte sensibili la lovituri, aparand echimoze la nivelul pielii foarte usor iar ranile cicatrizandu-se mult mai greu.

In plus, apare o stare frecventa, din ce in ce mai accentuata de oboseala. Iata care sunt cele mai frecvente simptome ale leucemiei:

-infectii frecvente, aparute in mod neobisnuit, fara un motiv aparent;
-febra si transpiatii pe timp de noapte;
-dureri de cap puternice si persistente;
-abdomenul creste in dimensiune fara ca pacientul sa se ingrase in alte zone ale corpului;
-aparitia de vanatai tot mai dese pe corp si probleme cu gingiile (echimoze);
-scaderea poftei de mancare si a gretatii corporale;
-nodulii limfatici de la nivelul acxilei, al atului si gel inghinal se tumefizaza;

De cele mai multe ori, celulele albe numeroase se aduna a nivelul nodulilor limfatici, al splinei si al ficatului, acest lucru ingreunand lupta organismului cu diferite infectii.

Exista patru tipuri principale de leucemie, acestea clasificandu-se la randul lor in stadii de dezvoltare: leucemia limfoblastica, leucemia mieloida acuta, cea limfoida cronica si cea mieloida cronica.

La persoanele care sufera de forme cronice de leucemie, simptomele se vad pe parcurs si evolutia este lenta, in timp ce leucemia acuta are simptome imediate si evolutia poate fi dramatic de rapida.

Factori de risc in leucemie
Ca in multe alte forme de cancer, cauzele leucemiei nu sunt inca elucidate decat partial, cunoscandu-se mai mult cativa factori de risc. Acestia sunt:

1. Fumatul, indeosebi cel excesiv. 20 la suta dintre persoanele bolnave de leucemie sunt fumatoare sau folosesc alte produse care sa contina tabac;
2. Expunerea la radiatii (cele rezultate in urma exploziilor nucleare) sau substante chimice periculoase pe durate mari de timp (cum ar fi benzenul sau formaldehida);
3. Tratamente de chimioterapie, utilizate pentru a combate alta forma de cancer;
4. Boli genetice, precum sindromul Down;
5. Infectia cu virusul HIV;
6. Alte boli de sange preexistente.

Rata de supravietuire difera in functie de gravitatea formei, procentajul fiind insa destul de infricosator, in sensul in care multi oameni nu reusesc sa se lupte cu afectiunea. In plus, pacientii trebuie sa isi doreasca sa traiasca minim 5 ani de la descoperira ei, apoi nemafiind nimic garantat.

In cazul leucemiei mieloide acute rata de supravietuire este de 20% (cea mai mica), in cazul leucemiei limfoblastice acute este de 65%, pentru cea limfoida cronica este de 73% (cea mai mare) si pentru cea mieloida acuta este intre 31 si 57%, in functie de posibilitatea de transplant de maduva osoasa.

Adauga un comentariu