Boli si tratamente

Simptomele nevrozei

Publicat: 17 feb. 2012
7

Nevroza astenica (neurastenia) apare in urma unor eforturi mari care duc la oboseala accentuata, fizica sau intelectuala. Se manifesta prin astenie, ameteala, vertij, dureri de cap, stare de epuizare, nesiguranta la mers, excitatie emotiva, stare de plans neretinut, nerabdare, slabirea vederii, lipsa de concentrare si de energie, atentie deficitara, priviri in gol, insomnie sau somn superficial si neodihnitor, cu vise chinuitoare. La trezire, bolnavul va fi mai obosit decat la culcare.

In cursul zilei, bolnavul reactioneaza brusc la orice zgomot (apel telefonic, claxonatul masinilor, sonerii, scartaitul usii etc) si are valuri de caldura ce alterneaza cu senzatii de frig precum si palpitatii, sufocare si „noduri in gat”, tulburari sexuale, amorteli ale membrelor, intepaturi si furnicaturi in maini si picioare.

Fata de fazele initiale sunt posibile evolutii spre boli neurologice grave (scleroza in placi, tumori cerebrale) precum si hepatita toxica sau epidemica, intoxicatii cu plumb sau oxid de carbon.

Nevroza obsesivo-fobica (psihastenia)
Se caracterizeaza prin aparitia de obsesii si fobii pe un fond de anxietate, cu neliniste permanenta, nesiguranta, dubii, melancolie si idei fixe obsedante asupra unor boli imaginare (cancer, paralizie, epilepsie, persecutii). Cea mai frecventa este frica nejustificata fata de orice (animale, oameni, obiecte colturoase sau in miscare, lumina puternica sau intuneric).

Bolnavul se manifesta prin neliniste, spaima, pierderea memoriei, a atentiei si a vointei de munca, scaderea randamentului in orice activitate, are tremuraturi dese, crampe abdominale, raciri ale extremitatilor, ameteli si senzatia de oprire a inimii.

Nevroza isterica (isteria)
A fost cunoscuta inca din Antichitate manifestandu-se prin excitatii temporare, cu intensitati care sunt exagerate, in mod subiectiv, de catre bolnav pana la starea de convulsii. Are drept cauze actiunile unor factori psihogeni (certuri, conflicte, discutii contradictorii, batai). Criza dureaza cateva minute sau cateva ore dupa care bolnavul (bolnava) isi aminteste numai o parte din evenimentele petrecute.

La persoane cu nervii slabiti, boala poate evolua spre paraplegie, hemiplegie, tulburari grave de sensibilitate si chiar mutenie sau surditate.

Nevroza mixta
Se caracterizeaza prin tulburari motorii ca: ticuri la fata si maini, crampe musculare, carcei, balbaiala etc.
Adauga un comentariu