Boli si tratamente

Simptomele si tipurile cancerului de vezica urinara

Publicat: 22 apr. 2011
7

Cancerul vezicii urinare este cea mai raspandita forma de cancer care poate aparea pe traiectul urinar. El este mai frecvent la persoanele intre 50-70 ani (38 de cazuri la 100.000 persoane).

Simptome
Principalul semn care caracterizeaza cancerul de vezica urinara este prezenta sangelui in urina (hematurie). La inceput sangerarile sunt intermitente, pentru ca in faza mai avansata sa apara hemoragia vezicala severa. Bolnavul acuza dureri la mictiune, urinari insotite de senzatie de arsura si nevoia iminenta de a urina. Toate aceste simptome pot fi insotite si de stari febrile pasagere, astenie, anorexie si scadere in greutate.

Factorii de risc
Factorii de risc care pot determina aparitia  cancerului de vezica urinara sunt diversi. Boala apare cel mai frecvent la persoanele in varsta, de sex masculin si de rasa alba. Persoanele fumatoare si cele care lucreaza foarte multi ani in medii toxice (industria chimica cu cauciuc, petrol, coloranti, vopsea, textile sau aniline – un lichid uleios toxic utilizat in industria medicamentelor) sunt mai expuse. De asemenea, si unele produse cosmetice folosite in saloane pot favoriza aparitia acestui tip de cancer.

Alte cauze ale tumorilor vezicale sunt consumul crescut de grasimi, carne prajita si alimente bogate in E-uri sau infectiile virotice din sfera uro-genitala.

Tipurile de cancer de vezica urinara
Cancerul vezical poate fi de 3 tipuri, in functie de celulele din care se dezvolta tumoarea. Cel mai frecvent tip (care apare in circa 90% din cazuri) se dezvolta din celulele de tranzitie care se gasesc in stratul intern al vezicii, formand carcinoame celulare tranzitionale.

Tipul al doilea apare cu o frecventa de aproximativ 10% si este caracterizat prin aparitia de tumori ale celulelor scuamoase (care iau nastere in peretele vezicii urinare dupa iritatii sau infectii urinare frecvente).

Al treilea tip este si cel mai putin intalnit (sub 2% din cazuri) si este reprezentat de adenocarcinoame, care se dezvolta din celulele glandulare care sunt responsabile in mod normal de secretia de mucus la nivelul vezicii.

Adauga un comentariu