Boli si tratamente

Simptomele timpanului spart si ce ai de facut

Publicat: 22 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptomele timpanului spart si ce ai de facut
Perforarea timpanului este foarte frecventă și poate apărea ca urmare a unui incident banal.

Un timpan spart poate avea multe origini. Cum să-l recunoaștem și ce să facem în caz de perforație, indiferent dacă este ușoară sau severă?

Perforarea timpanului este foarte frecventă și poate apărea ca urmare a unui incident banal. De obicei nu contează. Membrana se repară după câteva săptămâni. În caz contrar, trebuie luat în considerare un transplant de timpan. Oricum ar fi, este o idee bună să știți cum să identificați simptomele pentru a beneficia de un tratament rapid.

Cauzele timpanului spart

Incidente și mici traume: introducerea unui obiect ascuțit în canalul urechii este una dintre principalele cauze ale timpanului spart. Avem un obicei prost să folosim orice ne vine la îndemână pentru a îndepărta ceara care se formează în urechi: un stilou, un tampon de bumbac sau chiar un bețișor, crezând că ne putem controla gesturile. Cu toate acestea, timpanul este o membrană foarte fragilă și acest gest repetitiv îl poate deteriora. Alte tipuri de traume, cum ar fi o palmă puternică, pot provoca, de asemenea, ruperea timpanului.

Infecții cronice ale urechii: perforația este un efect secundar comun al infecțiilor recurente ale urechii, deoarece descărcarea de puroi pune presiune pe timpan, care în cele din urmă se fisurează în timp. Vorbim de perforație neașteptată, dar este și cea mai gravă cauză, deoarece poate fi definitivă.

Zgomote prea puternice: este rar, dar nu este imposibil ca un zgomot puternic, precum cel al unei explozii, să poată provoca o încălcare a timpanului din cauza undei de șoc.

Schimbarea presiunii: acest fenomen este cel mai adesea observat în timpul scufundărilor sau decolarii si aterizarii unui avion. Diferența de presiune intinde membrana timpanică la maxim și aceasta se poate perfora.

Simptome frecvente ale timpanului spart

O mică picatură poate trece complet neobservată, dar uneori o persoană are mai multe simptome în același timp:

Durerea care iradiază spre față: urechea medie nu mai este protejată, cea mai mică picătură de apă care pătrunde în ea ar putea provoca dureri de severitate variabilă în funcție de brutalitatea perforației;
Pierderea auzului: senzațiile de urechi blocate, respirație șuierătoare sau zumzet însoțite de pierderea parțială a auzului (sau totală) sunt adesea un semn al timpanului spart;
Infecții: o perforație este o ușă deschisă către bacterii. Un lichid care poate fi mirositor (în funcție de gravitatea infecției) se poate forma și scurge din ureche;
Apa care curge din ureche după înot sau amețeli sunt, de asemenea, semne ale unui timpan spart.

Ce trebuie făcut în cazul unui timpan spart

În caz de îndoială, disconfort sau durere, este întotdeauna recomandabil să consultați un medic ORL
Timpanul trebuie să se vindece singur în decurs de 6 până la 8 săptămâni. În acest timp, trebuie evitat orice factor care ar putea provoca infecții. Adică, nu puneți nimic în ea (spălături cu apă, picături pentru urechi, tampoane de bumbac, dopuri pentru urechi etc.).
Aveți grijă deosebită când suflați nasul sau strănutati (nu vă acoperiți nasul);
Limitați-vă la partea exterioară a canalului urechii atunci când îl curățați.
Evitați, de asemenea, gesturile prea bruște care ar putea provoca traume (sport brutal etc.), dar și modificările de presiune (munte, piscină, avion, scufundări);
Pentru vindecare fără probleme, nu stați în prea multe medii zgomotoase.

Tratamente și impactul asupra auzului

Un timpan perforat nu afectează calitatea auzului dacă nu depășește 3 milimetri. Dacă este mai grav (mai mult de două treimi din timpan), pierderea auzului poate varia de la 20 la 40 de decibeli. Consultați un medic imediat ce observați orice simptom deranjant (sunete, durere moderată, surditate parțială) pentru a confirma diagnosticul. El vă poate prescrie antibiotice dacă aveți o infecție sau produse speciale pentru a vă ajuta să vă vindecați. În caz de perforație permanentă, medicul va sugera o timpanoplastie pentru a îmbunătăți auzul.

Adauga un comentariu