Actualitate

Simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021 vor avea loc

Publicat: 08 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021 vor avea loc
Elevi susținând examenul de Bacalaureat

Simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021 vor avea loc. Potrivit ministrului, nu este exclus ca în acest an școlar, elevii de gimnaziu și de liceu să nu mai dea tezele semestriale.

Simulările examenelor, în perioada martie-aprilie

Simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021 vor avea loc anul acesta, după ce în urmă cu an au fost anulate din cauza pandemiei. Anunțul a fost făcut joi de Ministerul Educației printr-un comunicat de presă, scrie Edupedu.ro. Consiliul Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister a fost ca simulările să aibă loc în perioada martie-aprilie, pentru clasele a VIII-a și a XII-a.

În comunicatul remis de Ministerul Educației, după discuțiile avute cu sindicatele din învățământ, cu asociațiile elevilor și părinților, instituția a anunțat că s-a validat prin consens „susținerea examenelor naționale, cu prezență fizică, la datele planificate, pe baza unor tematici de examen adaptate/corelate cu materia predată și susținerea unor evaluări premergătoare examenelor astfel încât să existe suficient timp pentru acțiuni remediale, focusate pe rezultatele analizelor/evaluărilor/simulărilor din care sa rezulte nivelul cunoștințelor asimilate de către elevi”.

În același comunicat, Ministerul Educației precizează că „sindicatele din învățământul preuniversitar au solicitat ME elaborarea unor seturi de subiecte pentru a veni în sprijinul elevilor care vor susține examenele naționale”, lăsând de înțeles că subiectele simulărilor vor fi realizate de Ministerul Educației.

Simulările vor avea loc în perioada martie-aprilie

Președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat pentru Edupedu.ro că propunerea înaintată la discuția de ieri și agreată de Ministerul Educației a fost ca „pe 15 februarie să avem toate datele pentru fiecare examen, ca simulările de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021 să fie organizate în martie-aprilie pentru clasele a VIII-a și a XII-a, corelată cu propunerea noastră ca elevii din clasele terminale să aibă prioritate la întoarcerea la cursuri când se redeschid școlile”.

„Noi ne-am gândit că elevii care dau Bacalaureatul și Evaluarea Națională nu au avut absolut niciun contact cu simularea acestora și cu atmosfera de examen, pentru că ei nu au susținut simulările nici când erau a XI-a și a VII-a, anul trecut aceste testări fiind anulate. Pe lângă asta, e și o măsură de evaluare a nivelului cunoștințelor lor. E nevoie de acest instrument”, a explicat Rareș Voicu, președintele Consiliului Elevilor.

Sorin Cîmpeanu nu exclude revenirea la învățământul clasic

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că trebuie să existe predictibilitate în cazul examenelor naţionale.

„Nu poţi anunţa cu o lună înainte un copil care se pregăteşte pentru examenul de capacitate sau pentru examenul de bacalaureat că va da examen la alte discipline, la alte materii în alt fel. Este esenţial să avem predictibilitate. Dacă nu se va putea – nu vreau să iau în considerare ca probabil acest scenariu – să revenim la învăţământul clasic, atunci vor trebui adoptate schimbări care să fie toate în beneficiul elevilor. Schimbări care să conducă la o flexibilizare în beneficiul elevilor. Dar aceste schimbări nu le dorim nici măcar în acest sens”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a avertizat că își va da demisia

Sorin Cîmpeanu a anunţat că îşi va da demisia dacă nu va primi suficienţi bani de la bugetul de stat pentru Educaţie.

„Dacă nu vom avea o creştere a bugetului Ministerului Educaţiei, destinat educaţiei în valoare absolută, o creştere cât de mică, dacă vom avea scădere, voi lăsa locul altuia care ştie să rezolve problemele din Educaţie fără resurse financiare pentru că eu am declarat că nu ştiu să le rezolv altfel. Creşterea de buget trebuie să acopere sumele necesare pentru organizarea acțiunilor remediale în ansamblul lor, incluzând şi soluţia şcolilor de vară. Trebuie să acopere creşterea costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale, care a crescut, în ultimii patru ani, de la 321 de lei per elev, la 387 de lei per elev – o creștere nesemnificativă. Este o prioritate să asigurăm banii pentru bursele elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Adauga un comentariu