Scriitori

Sinclair Lewis, primul american care a luat Premiul Nobel pentru Literatura

Publicat: 09 ian. 2015
3

Sinclair Lewis s-a nascut si a trait pana la varsta studentiei la Sauk Centre, in statul Mineisota, un orasel situat in hinterlandul Statelor Unite. Gustul precoce pentru lectura l-a tinut departe de jocurile celor de o seama cu el, iar datorita pornirii lui critice si ideilor neconformiste de care s-a patruns, a ajuns sa nutreasca de timpuriu o aversiune impotriva constrangerilor impuse de atmosfera statuta a urbei natale si de mediul intelectual de provincie caruia ii apartine familia sa (tatal si bunicii lui erau medici).

Trimis la Universitatea Yale (1903), conduce un timp revista acestei prestigioase institutii si colaboreaza la ziarele locale. In vacante, setos sa cunoasca lumea si sa traiasca noi experiente, viziteaza Marea Britanie si Republica Panama si se alatura pentru cateva luni coloniei socialiste intemeiata de Upton Sinclair.

Vezi si Destinul literar al lui Daniel Defoe

Dupa absolvire se stabileste la New York unde cauta sa-si castige existenta, oferind ziarelor articole si reportaje, apoi lucreaza ca redactor la diferite edituri si, in timpul liber, isi incearca condeiul scriind mai multe nuvele si un prim roman (1914). Acesta, ca si alte trei romane, care i se publica succesiv in anii urmatori (1915-1919) trec neobservate.

Vezi si Émile Zola, un maestru al naturalismului

In anul 1920, da la iveala romanul Main Street, in care atentia lui se concentreaza asupra catorva dintre lucrurile ce-i displac in America – conformismul opac si spoiala de cultura caracteristica asezarilor provinciale – roman care marcheza startul lui spre notorietate. Intampinata cu elogii, cartea obtine un succes de librarie enorm pentru acea vreme :400000 de exemplare vandute in primii trei ani dupa aparitie.

Principalele romane ulterioare, in care Sinclair Lewis isi deplaseaza scalpelul critic catre alte aspecte criticabile ale societatii americane, ii consolideaza considerabil faima. Cel dintai dintre acestea, Babbitt (1922) – care portretizeaza dintr-un punct de vedere original, cu mare verva satirica si cu incisiv spirit de observstie, un personaj tipic al oraselor americane, pe businessman-ul mercantil, conservator, multumit de sine – avea sa transforme numele personajului sau in notiune si avea sa determine tiraje uriase in patrie si o cascada de traduceri ce i-au conferit o glorie fara precedent in Europa.

In Arrowsmith (1925) al doilea roman din aceasta serie – care urmarea sa constituie o adevarata comedie umana a Americii – Sinclair Lewis isi indreapta privirile asupra racilelor ce departau medicina si cercetarea stiintifica de la menirea lor altruista, realizand cea mai izbutita dintre creatiile sale. Pentru acest roman i se ofera premiul Pulitzer pentru literatura, dar Sinclair Lewis refuza sa-l accepte, invinuind forul care-i acorda ca ar duce in general o politica de inabusire a literaturii autentice.

Adauga un comentariu