Diete si regimuri

Sincronizarea meselor are ca efect sănătatea metabolică

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sincronizarea meselor are ca efect sănătatea metabolică
Sincronizarea meselor are ca efect sănătatea metabolică

Sincronizarea meselor are ca efect sănătatea metabolică. Aproape fiecare celulă din corp are propriul ceas de 24 de ore, iar noile cercetări de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania arată ca modul în care acele ceasuri interacționează între ele joacă un rol critic în sănătatea metabolismului unei persoane.

S-a constatat pe scară largă că lucrătorii in schimburi suferă de rate mari de obezitate și diabet zaharat atunci când ceasurile lor interne nu se coordonează între ele, precum și din cauza timpului neregulat de luat masa. Cu toate acestea, nu se știa prea multe despre interacțiunea dintre ceasurile interne și programul de mâncare și, mai exact, impactul asupra sănătății generale.

Acum, într-un nou studiu publicat astăzi în Science, o echipă de cercetători condusă de Mitchell Lazar, Willard și Rhoda Ware, profesor în diabet și boli metabolice și director al Institutului Penn pentru diabet, obezitate și Metabolism, aruncă o nouă lumină asupra acestei problematici.

„Ceasurile interne din creier sincronizează ceasurile din țesuturile periferice, iar alinierea greșită a acestui sistem este asociată cu disfuncția metabolică”, a spus Lazar, autorul principal al studiului. Dar modul în care mediul și factorii genetici controlează ceasurile din țesutul periferic și dacă există comunicare între ceasuri în diferite tipuri de celule nu sunt în mare măsură necunoscute.

Sincronizarea meselor are ca efect sănătatea metabolică

Echipa Lazar a identificat un nou model care poate perturba specific ceasul intern în hepatocite, tipul celular major din ficat, care este centrul metabolic al organismului. Ca urmare a acestei perturbări, cercetătorii au observat o acumulare de trigliceride în sânge care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Aceste rezultate indică importanța ceasurilor interne din țesutul periferic al ficatului în menținerea homeostazei metabolice.

Surprinzător, metabolismul altor tipuri de celule din ficat a fost, de asemenea, reprogramat atunci când ceasul intern al hepatocitelor a fost perturbat.

„Descoperirea noastră de comunicare între diferite tipuri de celule este foarte interesantă, deoarece sugerează un mod anterior neapreciat prin care ritmurile corpului sunt coordonate”, a spus Guan.

Deși ciclurile zi / noapte influențează ritmurile comportamentale, cum ar fi somnul, dovezi emergente sugerează că consumul de alimente este un factor important în sincronizarea ceasurilor periferice. Cercetările recente au arătat că alimentația limitată de timp poate beneficia de metabolism, iar mulți diabetici încearcă postul intermitent pentru a pierde în greutate. Echipa Lazar a observat că atât calendarul alimentar, cât și integritatea ceasului intern în ficat au modificat ritmurile metabolismului. Mai exact, ei au arătat că aproape jumătate din genele ritmice sunt reglementate atât de ceasul intern, cât și de modul in care șoarecii au mâncat.

Lazar speră că o mai bună înțelegere a modului în care alimentele afectează ritmurile interne ale organismului ar putea duce la un program de dietă optimizat, care ar putea fi o abordare preventivă importantă pentru lucrătorii în schimburi, precum și o strategie terapeutică potențială pentru pacienții cu tulburări metabolice precum obezitatea și diabetul.

Adauga un comentariu