Actualitate

„Sindicalismul va muri” – avertizeaza Dan Andronache, liderul nerecunoscut al Sindicatului Liber TEPRO

Publicat: 06 apr. 1999

Liderul Sindicatului Liber TEPRO Iasi, recunoscut prin lege si nu de salariatii societatii, Dan Andronache informeaza, printr-un comunicat de presa, ca in luna aprilie a.c. vor avea loc alegeri sindicale ce vor fi organizate statutar si democratic de catre Consiliul de Coordonare Legal constituit si la care „tin sa precizez, nu voi candida pentru nici un post in conducere, rolul meu fiind doar de observator si organizator”.

In acelasi comunicat, Dan Andronache face un apel la directorul general al TEPRO SA Iasi sa intervina pe linga actionarul majoritar ceh, Zdenek Zemek, pentru ca restructurarea sa se faca asa cum se hotarise initial si anume, in etape, pina la sfirsitul anului. Totodata, o comisie mixta patronat-sindicat sa reia in discutie in luna aprilie si sa rezolve cazurile grave care necesita protectie sociala speciala”. Acesta isi motiveaza cererile prin dorinta de a se restabili linistea in fabrica si pentru detensionarea situatiei actuale.

„Doresc sa sensibilizez, cu aceasta ocazie Guvernul care, face privatizare fara a oferi o alternativa celor disponibilizati si presedintii federatiilor si confederatiilor sindicale ca sa lupte pentru modificarea contractelor colective de munca, a Legii 15/1991 si a Legii privatizarii. Spun aceasta din urmatoarele motive: CMM la nivel de ramura metalurgie 1998-2000 mentioneaza la art. 20 xcontractul individual de munca poate fi desfacut din initiativa unitatii numai cu informarea prealabila a sindicatuluix.
Legea 15/1991 – Lege pentru solutionarea conflictelor de munca prevede ca: xEste interzisa greva pentru anularea masurii de desfacere a contractului colectiv de munca, de catre unitati sau schimbarea din functie a unei persoanex. La acestea doua mai adaug ca, daca in contractele de vinzare-cumparare ale FPS nu vor fi incluse clauze de protectie sociala reale, pentru salariati, numarul somerilor din tara noastra va creste continuu.
Asa s-a intimplat in societatea noastra TEPRO: conform CCM/ramura metalurgie, patronul informeaza sindicatul: acesta nu poate declansa greva, iar FPS in contractul de vinzare – cumparare lasa la latitudinea cumparatorului numarul disponibilizatilor si ca sacrificiul uman sa fie complet, Guvernul hotaraste prin HG nr. 838/1995 ca: xAgentii economici cu capital majoritar privat, cu ocazia restructurarii, pot acorda salariatilor disponibilizati o compensatie de pina la 6 salarii de baza netex. Daca liderii confederatiilor nu vor reusi sa modifice una din legile mentionate mai sus, in folosul salariatilor, sindicalismul va muri!”, avertizeaza Dan Andronache.loading...

Adauga un comentariu