News Flash:

Sindicalistii condusi de Sahleanu au dat in judecata firma Zelezarny si FPS

24 Septembrie 1999
722 Vizualizari | 0 Comentarii
•Asociatia Privat Tepro, reprezentata de Virgil Sahleanu, solicita anularea contractului de vinzare - cumparare incheiat intre FPS si firma ceha •Primul termen al acestui proces va avea loc pe 25 octombrie

Asociatia Privat Tepro, reprezentata prin Biroul Executiv al Sindicatului liber Tepro a actionat in instanta firma Zelezarny Veseli SA si Fondul Proprietatii de Stat. Prin actiunea introdusa, Privat Tepro urmareste anularea contractului de vinzare - cumparare de actiuni nr.422/21 iulie 1998, incheiat intre FPS si firma ceha, precum si obligarea respectivei firme la plata de daune interese si repunerea societatii comerciale TEPRO SA in situatia anterioara semnarii acestui contract.
Cadrul juridic al vinzarii pachetului de actiuni detinut de Fondul Proprietatii de Stat, stabilit prin Ordonanta de Urgenta nr.88/23 decembrie 1997, prevedea ca forma de vinzare "licitatia cu strigare in plic sigilat", licitatie la care s-au inscris Asociatia Privat TEPRO, Zelezarny Veseli si Dumitru Toader. Desi Privat TEPRO a oferit 10.950 de lei pe actiune, cu aproximativ 3.000 de lei pe actiune mai mult decit firma din Cehia, cistig de cauza a avut aceasta din urma, contestatia invinsilor fiind respinsa. Investitiile care urmau a fi efectuate de catre firma cistigatoare si stipulate in contractul de vinzare - cumparare prevedeau incadrarea in normele prevazute de catre legea mediului, in care urmau sa se investeasca 500.000 de dolari, suma totala a acestor investitii urmind a urca pina la 4,9 milioane de dolari. Potrivit inaintarii prezentate de catre Asociatia Privat TEPRO Presedintelui Tribunalului Iasi, "garantarea acestor investitii se face cel mai tirziu pina la data transferului proprietatii asupra actiunilor, efectuata la 2 noiembrie 1998, cu bilete la ordin pe numele societatii, a caror valoare va fi de 2 milioane de dolari; deci pina la aceasta data, ceea ce inseamna ca perioada de referinta se situeaza intre data transferului proprietatii asupra actiunilor si termenul final de 31 decembrie 2.000. Conditiile de mediu insa prevazute in anexa 4 se refera la perioada 1 august 1998 - 1 august 2.000, suma ce trebuia sa se investeasca pentru ecologie fiind de 500.000 de dolari. Cumparatorul ceh nu numai ca nu a respectat clauzele din contract cu privire la investitii si protectia mediului, dar a organizat si o activitate de distrugere a societatii TEPRO SA", se poate citi in aceasta inaintare.

DKO - o companie ce are ca obiect de activitate dezmembrarea utilajelor firmei

In fapt, noul proprietar a infiintat Compania DKO avind ca obiectiv, potrivit sindicalistilor reprezentati de Virgil Sahleanu, "vinzarea de produse metalurgice si dezmembrarea unor utilaje ale SC TEPRO SA Iasi".
In perioada 1995 - 1998, intre reevaluarea efectuata conform Hotaririi de Guvern nr.500/1994 si privatizarea societatii, au fost executate lucrari de reparatii capitale si obiective noii de investitii, care au avut ca rezultat majorarea valorii pe piata a societatii. Aceste investitii nu au fost luate in calcul de catre Fondul Proprietatii de Stat, nefiind intocmit un raport de evaluare. Realizate inainte de incheierea contractului de vinzare - cumparare cu firma din Cehia, investitiile sint prevazute, insa, in programul respectivei societati, fiind astfel vorba despre "o inselaciune a piritei cu privire la cifrele de investitii si insusirea unor lucrari care nu i-au apartinut", se poate citi in aceeasi intimpinare. Printre aceste lucrari de investitii se numara tratamentul termic al cordonului de sudura la linia de 220 m, in valoare de 700.000 de dolari, la instalatia pentru productia noului profil pentru autostrazi, in valoare de 80.000 de dolari si modernizarea instalatiei de zincare, cu o valoare aproximativa de 1,5 milioane de dolari care, "in lipsa detaliilor tehnice explicite si a unei documentatii viabile au fost categoric executate de catre SC TEPRO SA Iasi inainte de privatizare."

Prevederile Ordonantei nr.48/1997 au fost incalcate

Un alt punct incriminat este scoaterea din functiune si casarea unor utilaje, desi acestea erau amortizate doar in proportie de 38%. Aceste motive constituie "cauze de rezolutiune a contractului cu daune interese, alaturi de nerespectarea contractului colectiv de munca", in care, la punctul 7.6 cumparatorul se obliga sa nu hotarasca in mod voluntar dizolvarea si lichidarea societatii.
Conform prevederilor Ordonantei nr.48/28 august 1997, articolul 6, prin transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor gestionate de catre Fondul Proprietatii de Stat, cumparatorul si vinzatorul aveau obligatia, sub sanctiunea nulitatii contractului, de a inscrie in contract clauze referitoare la situatia personalului, la mentinerea sau disponibilizarea acestuia.
In aliniatul 2 se precizeaza ca, in cazul luarii unor masuri de disponibilizare ulterioare semnarii contractului de vinzare - cumparare, este obligatorie informarea reprezentantilor salariatilor si includerea in contractul de vinzare - cumparare a unor clauze privind acordarea de despagubiri persoanelor disponibilizate. In acest caz, era obligatorie includerea in contract a unor clauze care sa asigure mentinerea totala sau partiala a locurilor de munca dupa efectuarea transferului de proprietate.
In protocolul incheiat intre patronat si sindicat, pe 25 noiembrie 1998, se stipula reducerea personalului cu 1.273 de posturi, sarcina "trasata" de noul patron fiind de a se reduce personalul cu 1.700 de angajati. Prin aceste actiuni, autorii inaintarii considera nul contractul de vinzare - cumparare de actiuni incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat si Zelezarny Veseli SA, datorita nerespectarii prevederilor Ordonantei Guvernului nr.48/1997, aprobata prin Legea nr.51/1998. Aceasta deoarece, in contractul de vinzare - cumparare nu s-a precizat, din punct de vedere numeric, situatia personalului existent, fiind transcrise doar prevederile generale ale respectivei Ordonante. In cazul in care s-ar fi respectat cerintele Ordonatei nr.48/1997, autorii intimpinarii precizeaza ca protectia salariatilor ar fi fost respectata.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014793 (s)