Eveniment-Social

Sindicalistii de la TEPRO acuza modul in care au fost interogati

Publicat: 25 ian. 2000

•Ion Vintila sustine ca procurorul Morariu a influentat declaratiile jandarmilor •In tot acest timp, sindicalistii de la TEPRO nu au putut intelege cum o cruce din lemn de brad poate indoi si sparge o casca antitero •Procurorul Pavel Morariu a fost actionat in judecata de catre Sindicatul liber TEPRO si de Virgil Sahleanu

Mitingul de protest al sindicalistilor de la TEPRO, de la inceputul lunii iunie a anului trecut, continua inca sa produca efecte, la mai mult de jumatate de an de la petrecerea faptelor. Manifestatia din iunie a degenerat in adevarate lupte intre fortele de ordine si demonstranti. In urma cu aproape doua saptamani, Parchetul judetean Iasi a finalizat dosarul „Mitingul TEPRO„. In urma cercetarilor procurorilor ieseni, Ion Vintila, angajat al acestei unitati, a fost acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii publice si ultraj, liderii sindicatului fiind scosi de sub urmarirea penala.

Reactia sindicalistilor nu a intarziat insa sa apara, protestul lor fiind indreptat in special catre modul in care Ion Vintila a fost interogat la Parchet, precum si de o serie de inadvertente, in opinia sindicalistilor, intre constatarile procurorilor si ceea ce s-a petrecut in realitate. Mai mult, in cursul zilei de vineri, Sindicatul liber TEPRO a inaintat procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, Dorin Buzdugan, o plangere prealabila de punere in miscare a actiunii penale impotriva procurorului Pavel Morariu, cel care l-a anchetat pe Ion Vintila. Acesta din urma continua sa sustina ca nu a comis nici una dintre infractiunile de care este acuzat, totul putand fi probat prin casete video.

In plangerea penala, sindicalistii sustin, printre altele, ca in dosarul finalizat de catre Procuratura nu se pomeneste nicaieri despre faptul ca primii loviti in urma ciocnirilor au fost din randul demonstrantilor, si nu din cel al jandarmilor, despre faptul ca geamul de la intrarea in cladirea prefecturii a fost spart de catre jandarmi, si nu de catre demonstranti, despre faptul ca geamurile de pe partea laterala a prefecturii au fost sparte de catre doi necunoscuti, eliberati ulterior de politie, sau despre faptul ca salariatii de la TEPRO i-au fugarit si lovit pe cei care aruncau cu pietre in scutieri si in cladirea prefecturii. In textul aceleiasi plangeri, formulata de catre sindicalisti, ei sustin ca, desi in dosarul finalizat de procurori se precizeaza ca pe 4 iunie salariatii de la TEPRO au atacat prefectura cu piulite, pietre si pamant. In realitate, la acea data, angajatele de la TEPRO au oferit scutierilor flori, in mod simbolic.

Referitor la acuzatiile aduse lui Ion Vintila, sindicatul le neaga in totalitate, sustinand ca acea casca a sergentului Cezar Bostan nu putea fi indoita de impactul cu crucea de lemn. O dovada ar fi, sustin sindicalistii, ca respectiva cruce a ramas intacta. „De ce pe tot parcursul cercetarii penale nimeni nu a intrebat de «obiectul infractiunii», crucea? Cum se poate ca un obiect (n.r. – casca sergentului Bostan), lovit de un obiect de esenta moale sa nu lase nici un fel de urme pe acesta din urma?”, se poate citi in plangerea formulata de catre sindicalisti.

Vintila acuza modul in care a fost interogat

Potrivit lui Ion Vintila, el ar fi fost „anchetat abuziv” de catre procurorul Pavel Morariu. In timpul anchetei au fost adusi doi jandarmi de la Bacau, despre care un anumit locotenent Darie a afirmat ca ar sti ce s-a intamplat in iunie si cine i-a lovit pe scutieri. „Domnul procuror a dat telefon la Bacau, sa vina jandarmii cu casca sparta de acea cruce de lemn. A doua zi au venit jandarmii cu casca antitero. I-au chemat pe acesti jandarmi in birou impreuna cu mine, iar eu am intrebat: «mai baieti, voi ma cunoasteti pe mine?» Baietii dadeau din umeri. Atunci eu i-am zis procurorului ca baietii nu stiu nimic. Atunci el m-a dat afara si a vorbit numai cu jandarmii.

Dupa ce m-a chemat din nou in birou, jandarmii au spus ca ma cunosc. Domnul procuror avea casca de jandarm pe masa, spunandu-mi: «Vintila, vezi casca asta? Este cea mai buna proba, o sa-ti dam ani grei de puscarie.» Eu i-am zis domnului procuror ca nu puteam sparge o casca de jandarm cu o cruce din lemn de brad, iar el a zis sa tac din gura ca «te arestez din nou, nu ai voie sa vorbesti». Atunci i-am spus «domnule procuror, sa stiti ca am martori care au vazut ca nu am lovit pe nimeni», la care procurorul a raspuns «martorii tai nu sunt valabili»”, se poate citi in declaratia data de Ion Vintila pe 21 ianuarie 2000, anexata la plangerea penala formulata de catre Sindicatul liber TEPRO impotriva procurorului Pavel Morariu.

Ion Vintila nu este singurul care acuza modul in care a fost interogat de procurorul Morariu, la acelasi „tratament” fiind supus si Virgil Sahleanu. „Cand am solicitat sa-mi prezinte materialele care stau la baza acuzarii mele, a refuzat foarte revoltat acest lucru si, in strigate si urlete de nedescris, de amenintare, mi-a replicat ca imi va spune el care sunt acelea”, ne-a declarat Virgil Sahleanu, care a refuzat sa semneze „o declaratie care nu-mi apartine”.

Avand in vedere acest demers al sindicatului de la TEPRO, desfasurarea ulterioara a procesului in care Ion Vintila este principalul acuzat a capatat aspecte extrem de interesante, urmand ca verdictul final sa-l dea instanta de judecata.loading...

Adauga un comentariu