News Flash:

Sindicalistii de la TEPRO au dat in judecata statul roman

10 Decembrie 1999
1365 Vizualizari | 0 Comentarii
•Plingerea catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost expediata pe 8 decembrie, sindicalistii solicitind daune de 150 miliarde de lei •Intre timp, Sahleanu si vicepresedintele Timofte l-au actionat in instanta pe presedintele Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu •Activitatea de la TEPRO, reluata de scurt timp, poate fi afectata de greva de la CFR

Dupa ce saptamina trecuta, Virgil Sahleanu l-a actionat in instanta pe prefectul Florin Vitan, pentru denuntare calomnioasa, solicitind acestuia daune de un miliard de lei, in cursul zilei de ieri a fost formulata o noua plingere, impotriva presedintelui Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu, si a comandantului Corpului Gardienilor Publici Iasi, col.(r) Gheorghe Costan. In opinia semnatarilor plingerii de punere in miscare a actiunii penale, Virgil Sahleanu si Grigore Timofte, presedintele si, respectiv, vicepresedintele Sindicatului liber TEPRO, cei doi se fac vinovati de abuz in serviciu contra intereselor personale si a intereselor publice , abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi si abuz in serviciu in forma calificata, toate cele patru fiind infractiuni prevazute si pedepsite de Codul Penal. Plingerea face referire la modul in care conducerea administrativa a SC TEPRO SA a angajat gardieni publici pentru a asigura paza unitatii pe posturile unor salariati ai intreprinderii, aflati in acel moment in greva, subliniind faptul ca "gardienii au intocmit ilegal trei procese verbale de amendare" a presedintelui si vicepresedintelui sindicatului, desi acestia aveau o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila care ii confirma in aceste functii.
Potrivit liderului Sindicatului Liber TEPRO, "abuzul este relevat si de faptul ca in momentul in care au fost incheiate procesele verbale de catre gardienii publici absolut nimeni nu a spus absolut nimic ca am incalcat vreo prevedere legala". In plus, datele intocmirii acestor procese verbale de catre gardienii publici sint ori anterioare, ori posterioare zilei in care aceste lucruri s-au petrecut de fapt. "In cazul procesului verbal nr.4.056, fapta s-a intimplat pe data de 19 august. In ceea ce priveste procesul verbal nr.4.699, fapta s-a intimplat pe 11 septembrie, dar acesta a fost datat pe 9 noiembrie; procesul verbal nr.5.331 a fost incheiat pe 17 noiembrie, desi fapta s-a petrecut pe 19 noiembrie", a precizat Virgil Sahleanu. Aceste procese verbale, soldate cu amenzi, au fost incheiate in urma incercarii membrilor Biroului Executiv al Sindicatului liber TEPRO de a intra in incinta SC TEPRO SA. Virgil Sahleanu si Grigore Timofte solicita presedintelui Consiliului Judetean si comandantului Corpului Gardienilor Publici daune de cite un miliard de lei, precum si pedepsirea conform prevederilor Codului Penal.

Statului roman i se solicita daune

In cursul zilei de 7 decembrie, Sindicatul liber TEPRO a remis Curtii Europene a Drepturilor Omului o plingere prin care statul roman este chemat in judecata, in urma neregulilor inregistrate in perioada post-privatizare a SC TEPRO SA. "Prin aceasta plingere am solicitat obligarea statului roman de a pune in aplicare toate hotaririle judecatoresti definitive si irevocabile inregistrate pina in prezent, de a impune instrumentarea tuturor plingerilor prealabile facute catre Parchet si emiterea unei legi pentru pedepsirea celor vinovati de blocarea si tergiversarea lor, de a impune respectarea legislatiei cu privire la sindicate, la inregistrarea lor in registrul judecatoriilor, a organelor de conducere legal si statutar alese si pedepsirea efectiva a celor vinovati de refuzul de a le pune in aplicare, precum si obligarea statului roman de a impune respectarea legislatiei cu privire la privatizarea societatilor comerciale si a celei cu privire la protectia sociala", a precizat Virgil Sahleanu, liderul Sindicatului Liber TEPRO. Liderii sindicalistilor de la TEPRO SA solicita Curtii Europene a Drepturilor Omului obligarea statului roman la rezilierea contractului de vinzare - cumparare dintre FPS si firma ceha "Zelezarny Veseli", privind vinzarea a 59,9969% din actiunile SC TEPRO SA, solicitind totodata daune in valoare de 150 miliarde de lei.

Procesul fosti angajati - societate se va judeca la Suceava si Botosani

Ieri trebuia sa se judece un nou termen in procesul intentat de fostii angajati, conducerii administrative a SC TEPRO SA. "Pina in prezent, Curtea Suprema de Justitie a hotarit stramutarea a 62 de dosare la Botosani si a 320 de dosare la Suceava. Avind in vedere aceasta situatie, termenul de ieri a fost aminat, urmind ca restul de 215 dosare sa fie si ele stramutate la Suceava sau Botosani. Aceasta stramutare, solicitata de avocatii directorului Andreiu Catoiu, se va discuta intre 17 si 21 decembrie la Bucuresti. In ceea ce priveste pozitia conducerii sindicatului, acesta isi mentine in continuare pozitia de protest impotriva acestor decizii, avind in vedere ca ea afecteaza un numar foarte mare de oameni, aflati in prezent in somaj", a mai precizat Virgil Sahleanu. Activitatea de la TEPRO a fost reluata de curind, pina la 31 martie fiind asigurata materia prima. "Mai ramine de rezolvat problema transportului acesteia, avind in vedere greva de la CFR", a afirmat Virgil Sahleanu, care a subliniat ca va interveni pe linga sindicalistii feroviari ca materia prima sa ajunga la TEPRO.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014632 (s)