Eveniment-Social

Sindicalistii din invatamant s-au contrat cu parlamentarii

Publicat: 01 nov. 2013
1

@ Sindicalistii din invatamantul preuniversitar iesean si-au cerut din nou drepturile in fata autoritatilor judetene si a parlamentarilor @ Profesorii au amenintat primarii din judet cu plangeri penale pentru ca nu se implica in gestionarea situatiilor de la unitatile de invatamant

Sindicatele din invatamantul preuniversitar iesean s-au intalnit, ieri, cu autoritatile judetene pentru a-si prezenta o parte din revendicari. Sindicalistii au solicitat ca reprezentantii Prefecturii si ai altor institutii sa-i sprijine in demersurile lor pentru modificarea Legii Educatiei Nationale. La aceasta sedinta au participat reprezentantii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar si ai Aliantei Sindicale „Gh. Asachi” Iasi. Sedinta nu a fost insa lipsita de scandal, asta pentru ca unii parlamentari prezenti la comisie nu au inteles care erau de fapt solicitarile celor din invatamant. Fostul parlamentar PP-DD Viorel Blajut si liberalul Grigore Craciunescu au fost cei mai vehementi dintre parlamentarii prezenti la sedinta Comisiei de Dialog Social, insa raspunsurile lor nu i-au multumit pe sindicalisti. Acestia au cerut si ca in cadrul consiliilor de administratie de la fiecare unitate scolara in parte sa fie operate schimbari pentru a elimina politicul din invatamant.

Sindicatele din invatamant s-au aratat nemultumite si de colaborarea cu primarii comunelor din judet, pe care i-au acuzat de faptul ca se interpun in numirea unor directori de unitati, dar si de faptul ca nu respecta legea educatiei. „Nu vreau sa ajungem pana acolo incat sa facem plangere penala, insa in unele situatii s-ar impune daca ne referim la o anumita conduita a primarilor. Avem o lipsa acuta de persoane nedidactice in sistem si dupa calculele noastre, ar mai fi nevoie de 500 de angajati in sistemul preuniversitar iesean pe sectorul nedidactic. Situatia cea mai grava consta in salariul foarte mic pe care-l au aceste persoane, in conditiile in care foarte multi au plecat din sistem, munca lor a fost suplinita de colegi si s-a ajuns ca directorii sa se planga de nefunctionalitatea acestor servicii”, a sustinut Laviniu Lacusta, presedintele USLIP Iasi.

Adauga un comentariu