Eveniment-Social

Sindicalistii din Sanatate au protestat la sediul DSP: „Jos mafia din sanatate!” – FOTO, VIDEO

Publicat: 09 feb. 2011

@ Liderii sindicali din spitalele propuse spre desfiintare de Ministerul Sanatatii au manifestat, ieri, timp de doua ore in fata sediului Directiei de Sanatate Publica Iasi @ Dr. Vasile Cepoi, seful DSP, i-a asigurat pe protestatari ca salariile nu vor fi reduse

Aproximativ 300 de sindicalisti din Sanatate au pichetat, ieri, timp de aproape doua ore sediul Directiei de Sanatate Publica din Iasi. Protestatarii, sustinuti de liderul Sanitas Viorel Tanase, au manifestat impotriva reducerii salariilor cu 25 la suta la spitalele aflate in subordinea autoritatilor locale. De asemenea, ei au contestat decizia Ministerului Sanatatii de a desfiinta si comasa mai multe unitati sanitare din Iasi.
Sindicalistii au iesit in strada cu fluiere, portavoci si numeroase pancarte, strigand impotriva guvernantilor si a reprezentantilor Ministerului Sanatatii la Iasi. Presedintele Basescu, primul-ministru Boc si ministrul Sanatatii, Cseke Attila, au fost cei mai huiduiti. „Boc, piticul cel ratat, din salarii ne-a furat!”, „Vanzatoru’ de vapoare vrea sa-nchida acum spitale”, „Jos mafia din sanatate!”, „Azi va spunem de la Iasi, guvernare de borfasi”, „Jos labele de pe IGH!” sau „Unguru’ si PDL ne distrug spitalele” au fost cele mai utilizate lozinci de cei aflati in fata sediului DSP.

Sindicalistii de la Tg. Frumos si IGH, cei mai vehementi

Printre manifestanti s-au aflat si cadre medicale de la Spitalul orasenesc din Targu Frumos, acestia protestand impotriva transformarii unitatii medicale in azil de batrani.
La fel de vehementi au fost si sindicalistii de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie, deja comasat cu Spitalul Sf. Spiridon. „Unitatea noastra este una de elita nu doar in Moldova, ci chiar in tara, aici s-au facut investigatii in premiera nationala. Speram ca Ministerul sa nu desfiinteze acest Institut. Este o decizie aberanta si luata fara o analiza atenta a situatiei ulterioare”, au spus reprezentantii IGH.

„Jos labele de pe IGH!”

La protest s-a aflat si un pacient din Husi, care se trateaza de mai bine de opt ani la IGH. „Sunt din Husi si am venit sa protestez aici impotriva desfiintarii IGH. Sunt pacient de peste 8 ani al acestui spital, medicii de acolo mi-au salvat viata. Acesta este singurul spital din zona Moldovei, iar daca se desfiinteaza, unde mai mergem noi, bolnavii din Moldova? Trebuie sa mergem la Bucuresti sau la Cluj. Aici aveam si medicamente gratuite, in alta parte trebuie sa le cumparam. Mesajul meu pentru cei de la Minister este sa ia labele de pe IGH!”, a declarat Ion Mihaila.

Salariile nu vor fi reduse

In momentul in care a iesit din sediul DSP, directorul Vasile Cepoi a fost intampinat cu fluieraturi. Protestatarii i-au cerut demisia, iar acesta i-a invitat pe liderii sindicali la o discutie pentru a lamuri problemele ridicate in cadrul protestului. „Din punctul meu de vedere, solicitarile lor sunt rezolvate. Spitalele aflate in subordinea autoritatilor locale nu pot fi desfiintate fara acordul Primariei sau CJ, iar salariile vor fi platite integral. Ministerul cunoaste problema, iar in scurt timp se va rezolva, in sensul ca salariile vor fi achitate la fel ca inainte”, a spus dr. Vasile Cepoi. Protestul s-a incheiat dupa aproximativ doua ore, fara incidente.

Adauga un comentariu