Eveniment-Social

Sindicatele din invatamant se iau de guler cu MEN

Publicat: 10 ian. 2000
Editia PDF
11 Oct. 2019

•Greva generala din ianuarie – primul pas spre blocarea anului scolar

Sindicatele din invatamant, care vor declansa greva generala in perioada 24-28 ianuarie, intentioneaza sa adauge inca un punct pe lista de revendicari. Acest punct va fi negociat exclusiv cu Ministerul Educatiei Nationale. Este vorba despre ordinul MEN cu privire la autofinantarea scolilor. Din 2000, scolile nu vor mai primi fondurile prin centrele bugetare. Ele vor primi doar un buget la inceput de an cu care vor trebui sa se descurce pana la incheierea anului bugetar.

In cazul in care fondurile nu ajung, scolile vor trebui sa se descurce singure, sa gaseasca resurse extrabugetare sau sa faca rost de sponsorizari. „Este imposibil pentru o scoala din mediul rural sa gaseasca resurse extrabugetare sau sa faca rost de sponsorizari. Si pentru o scoala din oras este greu, dar pentru una dintr-un sat unde sunt doar trei sau patru agenti economici? Daca MEN nu renunta la aceasta ordonanta, noi vom include o revendicare in platforma noastra care sa se refere la acest ordin. Aceasta revendicare va fi negociata doar cu Ministerul Educatiei Nationale”, a precizat Gheorghe Isvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi. Inca de anul trecut, MEN incearca sa descentralizeze invatamantul romanesc si sa obisnuiasca conducerile scolilor sa se descurce sigure, sa functioneze din fonduri obtinute pe plan local.

Descentralizarea si autofinantarea dorite de MEN au lovit insa puternic invatamantul romanesc. La Iasi, anul trecut, scolile de la tara au fost cele mai afectate. Deoarece fondurile pentru cheltuieli materiale si cele pentru investitii trebuiau sa vina de la primarii, scolile din mediul rural au intrat in criza. Multe primarii s-au declarat falimentare, deci nu au avut de unde sa dea bani scolilor. De aceea s-a ajuns la situatii in care scolile nu mai aveau nici macar bani de creta. De asemenea, toate reparatiile capitale la scolile de la tara au fost sistate, tot din lipsa de fonduri.

Din acelasi motiv, elevii din mediul rural nu au primit anul trecut burse decat in ultimele luni ale anului cand finantarea acestora a trecut in subordinea MEN. In oras, autofinantarea si finantarea de la consiliile locale au scos in strada copiii de la gradinite si licee. Motivul: deoarece bugetul local nu avea fonduri pentru a plati datoriile la regii, in gradinite, scoli si licee profesorii si elevii inghetau de frig.

Acestea sunt efectele descentralizarii si autofinantarii pe care le doreste ministerul. Deci, nu este greu de inteles de ce sindicatele doresc anularea unui ordin care poate produce panica in invatamantul romanesc. „Speram ca MEN sa doreasca sa negocieze cu noi. Altfel, vor avea parte de o greva care va bulversa total invatamantul romanesc. O greva in cascade: astazi face un judet greva, maine altul si tot asa. Iar situatiile scolare ale elevilor nu vor fi incheiate. Greva generala din ianuarie va fi primul pas spre blocarea anului scolar”, a mai spus Gheorghe Isvoranu.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit