News Flash:

Sindicatele din invatamant vor inapoi scolile speciale

2 Februarie 2001
862 Vizualizari | 0 Comentarii
•Anul trecut, centrele de plasament si scolile speciale au fost preluate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptii

Sindicatele din invatamant spera ca scolile speciale sa treaca inapoi in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Amintim ca in aprilie anul trecut toate centrele de plasament si scolile speciale au fost preluate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptii, fosta ANCPD. S-a spus atunci ca, astfel, scolile speciale si centrele de plasament vor beneficia de o finantare mai buna datorita fondurilor din exterior ce urma sa le primeasca ANCPD. Sindicatele din invatamant considera insa ca macar scolile speciale ar trebui sa revina sub tutela MEC. "In continutul actualei legislatii lipseste o definire exacta a termenilor specifici sistemului. Propunem redefinirea precisa a termenilor: copil cu handicap social, copil cu handicap din mediul familial, copil in regim rezidential etc. Lipsa definirii termenilor a produs confuzii si a determinat erori in urmarirea obiectivelor pentru fiecare caz in parte. Totodata au fost preluati copii din mediul familial si ignorati copiii strazii. Realitatea demonstreaza ca ANCPD este ca si inexistenta pentru copiii strazii. Centru de greutate al activitatii ANPDC trebuie sa cada pe recuperarea, ocrotirea si ingrijirea acestor copii ai strazii", ne-a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamant "Spiru Haret".
Acesta a precizat ca in timp ce copiii strazii sunt ai nimanui, ANPCD a preluat copii din scoli speciale care au familii. "Chiar daca au un handicap - sunt surzi, orbi - acesti copii au familie. Noi credem ca au mai multa nevoie de protectie copiii de pe strada, decat cei care au familii, dar sufera de un mic handicap. De acesti copii ai strazii ar trebui sa se ocupe ANCPD", a mai spus Gheorghe Isvoranu.
O alta problema a scolilor speciale si a centrelor de plasament este procesul instructiv-educativ. In mod normal, in scolile speciale procesul de instruire si educatie nu inceteaza o data cu ultima ora de curs, ci ar trebui sa continue pe toata durata zilei (activitatile recuperatorii, de compensare si recreative avand un caracter unitar). "Actuala legislatie nu prevede realizarea procesului instructiv-educativ din centrele de plasament cu personal specializat in acest domeniu. De aceea, insistam ca procesul instructiv-educativ din centrele de plasament sa fie reintrodus sub controlul exclusiv al MEC", a mai spus Gheorghe Isvoranu. De la preluarea scolilor speciale si a centrelor de plasament de catre ANCPD, s-au dat cateva reglementari care prevad introducerea in sistem a unor posturi inventate ad-hoc (educator-specializat), necorespunzatoare exigentelor educatiei copiilor. Sindicatele cer excluderea acestor posturi si preluarea lor de catre personalul calificat si specializat in psihopedagogie. "Prin infiintarea ANCPD s-a creat o structura de personal paralela, supradimensionata, care consuma fonduri uriase. Noi vrem ca structurile administrative sa fie redimensionate si sa treaca in subordinea Ministerului Educatiei. MEC si-a demonstrat capacitatea de a administra unitatile din sistem fara a beneficia de o structura uriasa de personal", a mai spus Gheorghe Isvoranu.
FSII "Spiru Haret" organizeaza la sfarsitul acestei saptamani o conferinta nationala unde se vor discuta aceste probleme. "Vor fi invitati din toate domeniile care au legaturi cu scolile speciale. Noi credem ca in cele din urma scolile speciale vor reveni in subordinea MEC. Autoritatile isi dau seama de greseala care s-a facut si de necesitatea de a reda scolile speciale Ministerului Educatiei", a incheiat Gheorghe Isvoranu.
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1425 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013186 (s)