Actualitate

Sindicatele din invatamint isi unesc fortele pentru greva

Publicat: 16 feb. 1999
1

•actiunile de protest care se preconizeaza vor fi comune •profesorii isi vor cere drepturile la Tribunalul de la Haga

Intilnirea de ieri, intre cele patru federatii sindicale din invatamint a dus la impacarea orgoliilor liderilor nationali, acestia optind in unanimitate pentru demararea unui program comun al miscarilor de protest. Scindarea miscarii nationale sindicale s-a produs in momentul declansarii grevei generale din luna ianuarie, actiune de protest adoptata de unele federatii sindicale, respectiv Federatia „Spiru Haret” si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (FSLIP).

Miscarea celor doua federatii a fost catalogata la acea vreme de catre Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN) ca fiind „subordonata unor partide extremiste”. „Ieri la sedinta comuna a celor patru federatii s-a hotarit ca orice comunicat de presa privind miscarea sindicala sa fie semnat de toti liderii nationali. S-a decis aminarea actiunilor de protest pina dupa vizita delegatiei FMI, care se va incheia saptamina viitoare. Tot saptamina viitoare vom cere o ultima intrevedere cu primul ministru Radu Vasile, unde vom pune problema incalcarii protocolului, respectiv neacordarea celui de-al 13-lea salariu, alocarea unui buget total insuficient invatamintului. In cazul unui refuz din partea primului ministru Vasile, atunci vom redeschide conflictului de munca. Data redeschiderii va fi un moment propice, iar miscarea sindicala va lua forme violente incepind de la pichetarea locuintelor parlamentarilor si ministrilor pina la mitiguri, marsuri si greva generala”, a declarat Gheorghe Isvoranu, secretarul general al FEN si presedintele organizatiei sindicale judetene Iasi.

In contextul Legii bugetului pe 1999, liderii sindicali considera ca alocarea pentru invatamint a sumei de 10.100 miliarde lei nu corespunde prevederilor Legii Invatamintului. Cheltuielile de personal prevazute pentru acest an sint mult sub necesar in conditiile aplicarii Legii salarizarii, acordarii sporului de zona. Cele aproximativ 600 de miliarde lei pentru cheltuieli materiale, pun sub semnul intrebarii gratuitatea manualelor scolare, acoperirea sumelor pentru hrana, medicamente si drepturi cu caracter sociale pentru elevi. „Transferarea investitiilor la nivelul bugetelor locale ramine un risc major de stagnare a investitiilor in infrastructura din invatamint in actuala situatie economica a Romaniei. Sumele prevazute pentru invatamintul superior nu vor permite demararea programului de realizarea a 10.000 de locuri de cazare in caminele studentesti si consolidarea investitiilor vechi. Fodurile pentru burse nu asigura nici macar o actualizare a acestora in pas cu rata prognozata a inflatiei”, a mai adaugat liderul Isvoranu. Acesta a tinut sa precizeze ca federatiile sindicale sint hotarite sa se adreseze Tribunalului de la Haga, privind incalcarea de catre Guvernul actual a Legii Statutului Cadrelor Didactice.

Tags:
Adauga un comentariu