National

Sindicatele pregatesc baricadele

Publicat: 22 ian. 1999

•daca greva va fi declansata, Iasul va ramine fara apa, caldura, transport in comun, electricitate si asistenta medicala

Februarie, luna cadourilor sindicale

Pe 22 februarie 1999, peste 2 milioane de sindicalisti, apartinind confederatiei CNSLR-Fratia vor intra in greva generala, daca aceasta forma de protest va fi aprobata de referendumul sindicalistilor ce se va desfasura pe 8 februarie 1999 – a declarat Ioan Pascal, liderul CNSLR-Fratia Iasi. Programul de revendicari (in mare, similar cu cel inaintat Guvernului in 1997) este axat pe atenuarea socurilor sociale, generate de restructurarea sectorului industrial de stat. „In 1998, Radu Vasile a cerut un moratoriu sindicatelor; in principiu, ne-am aratat de acord cu masurile guvernului, dar acestea trebuie discutate – mai ales in privinta impactului social; evident, guvernul nu a dorit sa discute cu sindicatele. Ca atare, dupa ce in decembrie 1998 s-a discutat, la nivel central, hotarirea guvernului de a ignora sindicatele, pe 12 ianuarie a fost creionat un program de masuri revendicative”, a declarat Ioan Pascal.

Pe 21 ianuarie, cele 48 de federatii afiliate la CNSLR-Fratia au analizat posibilitatile de declansare a conflictului de munca; pe 25 ianuarie, organizatiile sindicale judetene vor analiza aceste posibilitati, pentru ca pe 1 februarie, sindicatele de la nivel de unitate vor formula revendicarile care le vor permite declansarea conflictelor de munca. Pe 8 februarie, sindicalistii CNSLR-Fratia vor lua parte la un referendum, pentru a hotari participarea la greva generala sau acceptarea moratoriului propus sindicalistilor de cabinetul Vasile. Daca se va hotari declansarea actiunilor de protest, pe 15 februarie va fi declansata greva japoneza, pe 17 februarie, intre orele 10.00 si 12.00, este programata greva de avertisment, iar daca guvernul va continua sa ignore cererile sindicalistilor, pe 22 februarie circa 2 milioane de sindicalisti ai CNSLR-Fratia vor intra in greva generala.

Intre lege si tocmeala

Declansarea unei greve presupune, conform legii 15/1991, parcurgerea unor etape; cei care apeleaza la scurtaturi risca declararea grevei ca fiind nelegala. „Pana la intrarea in greva, trebuie declansat un colectiv de munca, conform prevederilor Legii 15 a conflictelor de munca. Evident, motivele pentru care se declanseaza un conflict colectiv de munca, deriva din nerespectarea Contractului Colectiv de Munca (CCM); nu se poate face greva pentru ca asa vrea sindicatul sau pentru motive care nu privesc CCM. In general, conflictele colective de munca apar din problemele economico-sociale; salarizarea este una din acestea”, a explicat Paraschiva Feraru, jurist al Directiei Muncii si Protectiei Sociale Iasi (DMPS). „Sindicalistii cunosc situatia economico-financiara a societatii in care lucreaza si, in functie de ea, isi fac listele de revendicari. Acestea sint inaintate conducerii; daca negocierile cu administratiile societatilor nu dau rezultate, se apeleaza la medierea DMPS, dupa inregistrarea la DMPS la conflictului colectiv de munca. Daca nici medierea DMPS nu duce la un compromis, sindicatele vor urma apoi celelalte etape – miting, greva de avertisment si in cele din urma greva generala”, a adaugat Paraschiva Feraru.

Concluzia ar fi ca un conflict colectiv de munca (si prin urmare o greva) este destul de greu de declansat, datorita prevederilor legale. „Teoretic, insa, sindicalistii pot declansa conflicte colective de munca prin, de exemplu, revendicari aberante pe care administratiile firmelor nu le pot satisface”, a completat Feraru.

Sindicatele sau puterea schioapa

Daca in 1990, 1991 si 1992 Directiile de Munca si Protectie Sociala au fost asaltate efectiv de sindicate – pentru inregistrarea sau medierea conflictelor colective de munca, incepind cu 1993 miscarile sindicale au pierdut din intensitate. Odata cu acest fenomen, sindicatele au inceput sa piarda si din putere – pe „piata” structurilor sindicale fiind inregistrate, in consecinta, fuziuni la virf; un exemplu este fuziunea CNSLR (al carui lider, Victor Ciorbea, a ajuns prim ministru) cu Confederatia Fratia (al carui sef a ales barca PDSR Miron Mitrea) – rezultind astfel un colos sindical, cu circa 2.000.000 de membri. Recent, s-a lansat ideea fuziunii dintre CNSLR-Fratia si Blocul National Sindical (BNS), care, daca ar fi realizata, ar rezulta efectiv un monstru cu peste 2,7 milioane membri de sindicat. Ca paranteza, puterea economica a acestei structuri este usor de apreciat: la numai 1.000 de lei cotizatie lunara, viitoarea structura ar avea disponibilul lunar de 2,7 miliarde de lei – a zecea parte din cifra de afaceri a societatii Antibiotice SA Iasi, de exemplu …

Oricum, in timp, puterea si priza la public a sindicalistilor a scazut dramatic; statisticile, pe Iasi, indica aceasta: in 1997 – declansate doar 6 conflicte de munca, si doar 4 in 1998. Asta, dupa ce tot Iasul a fost martorul unui miting la care au luat parte doar capii sindicatelor, si – anul trecut – un miting aproape ratat, la care au participat 200 de sindicalisti din circa 2.000 anuntati.

Consecintele unei greve anuntate

Daca sindicalistii CNSLR voteaza pentru intrarea in greva, iar medierile nu dau rezultate, Iasul risca sa ramina fara apa, caldura, electricitate si transport in comun. Explicatia: sindicatele din regiile autonome sint, in majoritate, afiliate la CNSLR-Fratia. „In Iasi, avem circa 36.000 de sindicalisti. Practic, cam toate regiile, textilistii, cadrele medii din sistemul sanitar si citeva din constructii de masini si industrie alimentara”, a precizat Ioan Pascal. De mentionat ca doar daca sindicatele din electricitate sau numai cele din RAJAC ar intra in greva, activitatea platformei industriale ar fi blocata aproape imediat.

Solidaritate, unde esti?

Deocamdata, la initiativa CNSLR-Fratia nu a aderat nici o alta confederatie sindicala. Insa semnalele de ultima ora nu sint de natura sa linisteasca: CNS Cartel ALFA, prin federatia METAROM, da semne de simpatie pentru miscarile minerilor si este posibila intrarea in hora pe neasteptate. In cazul in care CNS Cartel Alfa declanseaza miscari de amploare, sectorul energetic ar fi oprit, ca sa nu mai vorbim de sectorul petrolistilor si petrochimistilor.

Dracul nu e atit de negru, totusi, datorita lipsei de solidaritate a sindicalistilor, fenomen care s-a manifestat pina acum cu precadere la nivel central. In fata promisiunilor sau a implacabilului declin economic, singura posibilitate a sindicalistilor este abandonul. Aceasta cu atit mai mult cu cit, pina acum, sindicatele au stat mai mult in umbra intereselor politice decit in lumina exploziilor sociale.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit