News Flash:

Sindicatele sunt rezervate fata de pactul pentru educatie

12 Martie 2008
804 Vizualizari | 0 Comentarii
Violeta Amariei vicepresedintele FSLI
• Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) isi exprima argumentele pro si contra in privinta pactului pentru educatie semnat de catre partidele politice • Sindicalistii apreciaza ca pactul vizeaza reperele strategiei in domeniul educatiei pe care sa se intemeieze legislatia si politicile publice pe termen mediu si lung, dar ca descentralizarea va fi sortita esecului

Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), printr-o scrisoare deschisa trimisa catre presedintele Traian Basescu, prezinta argumente pro si contra in privinta pactului pentru educatie semnat de catre partidele politice. Astfel, sindicalistii apreciaza ca pactul vizeaza reperele strategiei in domeniul educatiei pe care sa se intemeieze legislatia si politicile publice pe termen mediu si lung. Totodata, conducerea FSLI are rezerve in privinta celor opt obiective asumate solidar de principalele forte politice din Romania, care ignora problematica salariatilor din invatamant sau la politicile referitoare la sustinerea dezvoltarii carierei didactice.

"Consideram ca demersul initiat si sustinut cu insistenta de Presedintia Romaniei reprezinta un valoros punct de plecare in fixarea obiectivelor si in configurarea finalitatilor invatamantului prin prisma eficientei sociale, a asigurarii accesului egal la educatie pe tot parcursul vietii si a punerii in valoare a potentialului uman, creator al poporului roman. Suntem intru totul de acord ca strategia si legile care vor reglementa functionarea eficienta a sistemului de invatamant romanesc sunt absolut necesare si ele trebuie sa incheie prea lunga tranzitie si reforma din acest domeniu. Avem insa unele rezerve, intrucat nu am identificat nici o precizare referitoare la politicile de sustinere in dezvoltarea carierei didactice, a perspectivelor salariale care sa motiveze un nou si considerabil efort de insusire si punere in aplicare a cerintelor si raspunderilor ce le vor reveni prin promovarea noului pachet legislativ", a declarat Violeta Amariei, vicepresedintele FSLI. Un alt aspect discutabil reclamat de sindicalisti il reprezinta modul de realizare a descentralizarii financiare prin adoptarea principiului "finantarea urmeaza elevul". Acest lucru, deoarece in mediul rural, in cea mai mare parte, reteaua scolara nu permite alegerea scolii, iar finantarea per elev nu tine cont de conditiile specifice ale unitatilor scolare, iar in invatamantul superior acest principiu a fost aplicat deja si, nefiind eficient, din continutul pactului, rezulta ca va fi abandonat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fsli traian basescu argumente pro contra presedintia romaniei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 22 queries | Mysql time :0.017560 (s)