Actualitate

Sindicatul Poliţiştilor Europol se revoltă: ”Aceste măsuri disperate nu reprezintă decât o palmă dată atât poliţiştilor şi cadrelor medicale, cât şi angajaţilor şi angajatorilor din mediu privat”

Publicat: 05 oct. 2020
Sindicatul Poliţiştilor Europol se revoltă Aceste măsuri disperate nu reprezintă decât o palmă dată atât poliţiştilor şi cadrelor medicale cât şi angajaţilor şi angajatorilor din mediu privat
Sindicatul Poliţiştilor Europol se revoltă: ”Aceste măsuri disperate pentru a se face economie la bugetul de stat, nu reprezintă decât o palmă dată atât poliţiştilor şi cadrelor medicale, cât şi angajaţilor şi angajatorilor din mediu privat”

Sindicatul Poliţiştilor Europol a transmis printr-un comunicat faptul că, de trei săptămâni, situaţia poliţiştilor care pot primi 75% din salariul de bază, dacă nu îşi pot lua liber pentru a sta acasă cu copilul, în condiţiile în care unele unităţi de învăţământ sunt închise, iar altele au program redus sau online, nu a fost clarificată. De asemenea, sindicaliștii sunt de părere că MAI a comunicat șefilor şefilor structurilor de resurse umane să interpreteze în defavoarea poliţiştilor prevederile actului normativ.

“Deşi au trecut mai bine de trei săptămâni de când copiii au început cursurile, iar sute de unităţi de învăţământ, fie sunt închise, fie îşi desfăşoară programul online sau redus, timp în care poliţiştii, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 147/2020, nu pot beneficia de zile libere. Ministerul Afacerilor Interne a tăcut mâlc în toată această perioadă, nu a venit cu vreun sprijin sau lămurire pentru inspectoratele generale aflate în subordine, ba mai mult, în cadrul unei videoconferinţe ce a avut loc săptămâna trecută a transmis şefilor structurilor de resurse umane şi financiare să interpreteze în defavoarea poliţiştilor prevederile actului normativ”, a transmis Sindicatul Poliţiştilor Europol printr-un comunicat.

Sindicatul Poliţiştilor Europol se revoltă, în contextul celor 75% din salariul de bază pentru a sta acasă cu copilul

Sursa menționată arată că, din dispoziţiile OUG nr. 147/2020, în situația suspendării cursurilor, angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de zile libere pentru a sta acasă cu copiii.

Totodată, în contextul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile menționate în OUG, doar unul dintre aceştia are dreptul la o majorare acordată suplimentar, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare.

“Ministerul Afacerilor Interne vine cu o interpretare care încalcă orice regulă a semanticii, concluzionând în baza prevederilor actului normativ enunţat mai sus, că dacă unul dintre părinţi lucrează în mediul privat sau în alt domeniu decât cel sanitar sau militar, chiar dacă va face dovada că nu a beneficiat de zile libere, părintele poliţist nu va putea primi această majorare de 75%, poliţiştii fiind în situaţia conform căreia nu vor avea în grija cui să-şi lase copiii şi nici nu vor avea posibilitatea angajării unei bone întrucât preţul acestor servicii încep de la 1500 lei şi depăşesc uneori 3000 lei”, precizează comunicatul.

”Aceste măsuri disperate pentru a se face economie la bugetul de stat, nu reprezintă decât o palmă dată poliţiştilor şi cadrelor medicale”

Sindicatul Europol a precizat că măsurile adoptate nu reprezintă decât o palmă dată atât poliţiştilor şi cadrelor medicale, cât şi angajaţilor şi angajatorilor din mediu privat. Totodată, a menționat că poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, sunt singura categorie aflată în linia întâi pe toată perioada pandemiei, care au rămas cu promisiunea mincinoasă a ministrului Vela cu privire la primirea stimulentului de risc.

“Mai mult, atât MAI, cât şi Guvernul României, prin astfel de interpretări aduse în defavoarea poliţiştilor, nu încearcă decât să destabilizeze economia şi mediul privat, în condiţiile în care acesta e vulnerabil şi şubrezit de pandemia de coronavirus, iar prin acordarea liberelor angajaţilor din acest mediu, fie se creează un blocaj, fie acei angajaţi riscă să îşi piardă locul de muncă.

Aceste măsuri disperate pentru a se face economie la bugetul de stat, nu reprezintă decât o palmă dată atât poliţiştilor şi cadrelor medicale, cât şi angajaţilor şi angajatorilor din mediu privat. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să vină de îndată cu precizări clare, documentate şi asumate pentru că poliţiştii şi copiii acestora au nevoie de suport. Şi să nu uităm de faptul că poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, sunt singura categorie aflată în linia întâi pe toată perioada pandemiei, care au rămas cu promisiunea mincinoasă a ministrului Vela cu privire la primirea stimulentului de risc, stimulent care nu se acorda din bugetul de stat, ci din fonduri europene nerambursabile”, a mai transmis Europol.
Adauga un comentariu