Sanatate

Sindrom vertiginos: Iluzia ce ne face să credem că suntem în mișcare

Publicat: 12 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sindrom vertiginos Iluzia ce ne face să credem că suntem în mișcare
Sindromul vertiginos nu are o populație țintă, oricine putând fi o victimă

Cuvântul vertij poartă sensul de falsă senzație de mișcare, iar afecțiunea ce face ca unele persoane să simtă că lucrurile se mișcă poarta numele de sindrom vertiginos.

Această senzație de mișcare face creierul să trăiască într-o mică iluzie unde totul se mișcă, oferind chiar amețeală. Sentimentul nu este unul permanent și ar putea fi comparat cu cel simțit după un consum iresponsabil de alcool. Acest sindrom își are originile problemelor la nivelul encefalului (creier), dar poate fi și datorită unei afecțiuni de la nivelul urechii interne.

persoana ce prezinta o migrena datorata ametelii
Uneori sindromul vertiginos poate dispărea cu o serie de mișcări succesive ale capului

Sindromul vertiginos: Realizarea echilibrului

Capacitatea oamenilor de a simți că sunt în mișcare și de a obține echilibrul în timpul unor activități este posibilă datorită micilor receptori vestibulari ce se află la nivelul urechii interne. Acolo se pot identifica macula, utricula și canalele semicirculare. Canalele semicirculare sunt responsabile de interpretarea mișcărilor capului, iar utricula și sacula sunt responsabile de accelerări, utricula pe orizontală, iar sacula pe verticală.

Simptome ale persoanelor cu sindromul vertiginos

Majoritatea pacienților ce ajung în cadrul secțiilor ORL prezintă simptome asemănătoare și anume prezintă senzații de mișcare, chiar de dezorientare, foarte asemănătoare cu cele ce au loc în timpul mersului pe mare, ce pot fi însoțite de greață și vărsături. Pierderea acuității auditive, problemele de vedere și sentimentul de slăbiciune pot să fie prezente împreună sau separat în funcție de caz.

persoana intinsa pe iarba
Amețelile pot fi copleșitoare și pot provoca diverse accidente

O teorie încă nu foarte bine clarificată spune că organismul prezintă simptomele de greață și dorința de a vărsa datorită amețelii ce survine în condiții normale, atunci când corpul depistează o substanță străină cu potențial pericol și crede că a fost otrăvit.

Urechea internă are un rol deosebit în integrarea mai multor sisteme și analizatori, afecțiuni ce se și manifestă în cadrul sindromului vertiginos. Contactarea unui medic specialist este o necesitate în cadrul acestei maladii. A nu se ignora, deoarece este necesară cunoașterea cu exactitate a cauzei pentru un tratament rapid, fără complicații.

control de rutina ORL pentru o fata
Cea mai rapidă cale de a scăpa de această afecțiune este dată de către o vizită la medicul specialist

Cum te poți trata de sindrom vertiginos

Cea mai rapidă cale de a scăpa de această afecțiune este cu siguranță o vizită medicală, iar după un consult amănunțit medicul poate să elimine ce este posibil și ce nu este posibil, astfel dând un diagnostic final, poate fi necesară efectuarea unor teste de sânge pentru o înțelegere amănunțită.

Peste 90% din cazurile oamenilor ce prezintă sindrom vertiginos au fost datorită unei afecțiuni ale urechii interne. Unul dintre tratamentele oferite de către specialiști constă într-o serie specifică de mișcări succesive ale capului cu scopul de a repoziționa elementele urechii interne în locul lor natural (in cazul in care medicul sesizează ca afecțiunea este provocată de o poziție anormală).

persoana batrana pe jos
Pentru oamenii înaintați în vârstă deplasarea cu această afecțiune reprezintă riscuri suplimentare

Un caz rar îl reprezintă boala Maniere, ce este provocată de către viruși cu efect local în zona urechii interne cu consecința unei acumulări excesive de lichid (perilimfă) ce ulterior va duce și la pierderea funcției de auz. Nefiind o boală complet cercetată, medicamentele acționează independent pe fiecare simptom.ind

O altă cauza a acestui sindrom, din ce în ce mai frecvent în ultima vreme, este dată de maladia numită labirintită. Numele este oarecum jucăuș însă afecțiune nu este nici pe departe una prea ușoară. Este cauzată de către un virus ce afectează melcul membranos al urechii interne cu consecința inflamării acestuia. Pierderea auzului este, de asemenea, o afecțiune comună, iar dacă inflamația nu a fost produsă de către o bacterie, se poate aștepta ca totul să revină la normal în termen de câteva zile.

Adauga un comentariu