Boli si tratamente

Sindromul Churg-Strauss

Publicat: 21 nov. 2011
7

Sindromul Churg-Strauss este o afectiune rara, caracterizata prin rinita alergica, astm, eozinofilie si vasculita granulomatoasa. Plamanul este cel mai frecvent afectat. Diagnosticul este uneori neclar din cauza asemanarilor cu alte vasculite. Venele sunt afectate la jumatate dintre pacienti. Vasculita vaselor mici se manifesta prin purpura.

Trei criterii histologice sunt specifice: 
1) vasculita necrotizanta; 
2) infiltrarea tisulara cu eozinofile; 
3) granulomul extravascular.

Simptomele sindromului Churg-Strauss
Aceasta afectiune incepe tipic cu simptome respiratorii de tipul rinitei si sinuzitei, urmate de manifestari clinice de astm. Frecvent exista trei faze ale bolii. Faza prodromala este caracterizata de atopie (rinita si astm) ce se constata in a doua si a treia decada de viata. Aceasta faza este urmata de faza eozinofilica (eozinofilie in sangele periferic), iar infiltrarea tisulara cu eozinofile cuprinde si pneumonia cronica cu eozinofile. Ultima faza, cea vasculitica, este anuntata de debutul vasculitei vaselor mici.

Asmul si rinita alergica sunt cele mai frecvente boli nevasculitice in sindromul Churg-Strauss. Cea mai frecventa manifestare neurologica este neuropatia periferica datorita neuropatiei multiplex. Afectarea cardiovasculara este responsabila de 50% dintre decesele la pacientii cu sindrom Churg-Strauss si cuprinde pericardita, arterita coronariana si miocardita cu eozinofile.

Sindromul Churg-Strauss trebuie diferentiat de alte afectiuni cu hipereozinofilie: sindromul Löffler, gastroenterita eozinofilica, pneumomia eozinofilica cronica, sindromul hipereozinofilic, leucemia eozinofilica. Afectarea nervilor poate fi foarte grava (menoneuritis multiplex), cu parestezii (furnicaturi), amorteli, dureri subite, pierderea puterii musculare in maini si picioare.

Semnele si simptomele cele mai frecvente, raportate la organul afectat:
Nas:
 – Sinuzita, rinita alergica; 
 – Polipoza nazala;
Plamani: 
 – Infiltrate pulmonare (apar doar la o treime din pacienti); 
 – Sangerare pulmonara (ocazional); 
 – Pneumopatie interstitiala difuza (rar);
Rinichi: 
 – Glomerulonefrita (inflamarea unitatilor de dimensiuni mici care asigura filtrarea sangelui);
– Hipertensiune;
Gastroinstestinal: 
 – Ocazional pot sa apara leziuni (vasculite) pe tractul gastrointestinal; 
 – Uneori se formeaza granuloame la nivelul splinei;
Inima: 
 – Daca se formeaza la nivel cardiac, vasculitele pot duce la insuficienta cardiaca congestiva sau infarct de miocard; 
Nervii:
– Afectarea nervilor periferici produc durere, amorteli sau parestezii (furnicaturi) la extremitati (mononeuritis multiplex).

Adauga un comentariu