Boli si tratamente

Sindromul de colon iritabil duce la cancer de colon?

Publicat: 31 mai 2020
Sindromul de colon iritabil duce la cancer de colon
Sindromul de colon iritabil da cancer de colon?

Sindromul de colon iritabil da cancer de colon? Sindromul de colon iritabil se caracterizeaza prin durere digestiva semnificativa si disconfort. Cronic, afecteaza adesea calitatea vietii. O schimbare a dietei si o mai buna gestionare a stresului si a anxietatii pot imbunatati, in general, situatia.

Sindromul de intestin iritabil, cunoscut si sub denumirea de sindrom de colon iritabil, este o afectiune care se caracterizeaza prin senzatii dureroase sau incomode in tractul digestiv. Este legat de o trecere prea lenta sau prea rapida a alimentelor in colon.

Deci, atunci cand colonul se contracta rapid si excesiv, nu poate absorbi apa din alimente, provocand diaree. In schimb, atunci cand nu se contracta suficient, absoarbe prea multe lichide, ceea ce provoaca constipatie.

Sindromul poate combina astfel faze de diaree si constipatie, chiar daca unul dintre cele doua simptome este adesea mai prezent. Durerea, crampele, balonarea si flatulenta sunt, de asemenea, parte din enervari, la fel ca si sunetele intestinale si urgenta de a avea o miscare intestinala.

Sindromul de colon iritabil afecteaza aproximativ 10% dintre francezi. Se dezvolta adesea treptat la adolescenti si adulti tineri.

Sindromul intestinal cronic, iritabil, are uneori perioade lungi de remisie. Chiar si astazi, aceasta tulburare ramane slab inteleasa. O ipoteza sustine ca persoanele care sufera de aceasta ar fi mai sensibile la durere: prin urmare, ar simti contractii intestinale incomode, care trec neobservate la majoritatea indivizilor.

Cauzele intestinului iritabil

Hormonii ar putea juca un rol: nu numai ca femeile sunt de doua pana la trei ori mai afectate de acest sindrom, dar simptomele lor sunt si mai pronuntate in timpul menstruatiei.

Unii considera, de asemenea, ca SIR este legat de un dezechilibru al florei intestinale si / sau de un istoric de infectii gastro-intestinale.

In cele din urma, mai multe studii sugereaza ca SIR este legat de un nivel anormal de serotonina in tractul digestiv. Serotonina, un neurotransmitator care joaca un rol important in starea de spirit, este implicata si in functia intestinala. Acest lucru ar explica de ce SIR este frecvent asociat cu depresia si anxietatea.

Sindromul de colon iritabil da cancer de colon?

Sindromul de colon iritabil este in primul rand o tulburare functionala. Nu provoaca inflamatii, nu modifica structura peretelui intestinal si, prin urmare, nu creste riscul de a dezvolta cancer colorectal sau orice alta boala.

Cu toate acestea, are consecinte grave asupra calitatii vietii (teama de a avea dureri de stomac, de a avea brusc diaree). Prin urmare, este important sa ne ocupam de aceasta, in special prin modificarea dietei si gestionarea mai buna a stresului si a anxietatii, care stim ca creste sentimentele de disconfort. De asemenea, poate fi luat in considerare suportul psihologic.
In plus, anumite medicamente precum antispasmodicele pot ajuta la reducerea contractiilor dureroase din cand in cand.

Evitati consumul de fibre insolubile, cum ar fi cerealele integrale sau legumele crude si preferati fibrele solubile prezente in legume fierte. Limitati grasimile. Reduceti consumul de alcool si de stimulanti, cum ar fi cafeaua. Mancati la ore fixe. Mestecati mult timp. Bea apa in mod regulat.
Adauga un comentariu