Boli si tratamente

Sindromul de hiperstimulare ovariana

Publicat: 26 sept. 2013

Sindromul de hiperstimulare ovariană reprezintă este o complicaţie potenţial periculoasă a unor forme de tratament pentru fertilitate, în mod particular pentru medicaţia fertilizării in vitro.
Care sunt simptomele sindromului de hiperstimulare ovariană?
 
Simptomele fac referire la balonare abdominală şi senzaţia de plenitudine din cauza ovarelor mărite. Alte simptome sunt greaţa, iar pe măsură ce afecţiunea se înrăutăţeşte, starea de vomă. Simptomele sunt împărţite în trei categorii, după cum urmează:
 
•         Simptome uşoare includ balonare abdominală uşoară şi senzaţie de plenitudine, disconfort abdominal şi greaţă
•         Simptme moderate – prezintă o intensificare a stării de balonare abdominală şi a plenitudinii din cauza acumulării de fluid în abdomen. Există, de asemenea, dureri abdominale şi vomă.
•         Simptomele severe – sunt aceleaşi cu simptomele moderate la care se adaugă setea şi deshidratarea din cauza acumulării mari de lichid din abdomen. Alte simptome includ urina închisă la culoare, anuria, durerile toracice sau durerile abdominale joase. Prezenţa oricărora din aceste simptome necesită un consult de specialitate urgent.
 
Ce cauzează sindromul de hipertensiune ovariană?
 
Medicamentele pentru fertilitate stimulează ovarele să producă mai mulţi saci ovarieni (foliculi). Cateodată apare un răspuns excesiv la medicaţia pentru fertilitate ceea ce cauzează sindromul de hipertensiune ovariană. Ovarele hiperstimulate lărgesc şi eliberează substanţe chimice în circulaţia sangelui ceea ce face ca vasele de sange să determine scurgerea fluidului în corp. Fluidul ajunge în abdomen iar în cazurile mai severe în spaţiul dintre inimă şi plămani. Sindromul de hipertensiune ovariană poate afecta rinichii, plămanii şi ficatul. O altă complicaţie serioasă, însă destul de rară, este tromboza (cheag de sange). Mortalitatea este destul de redusă.
 
Cine poate dezvolta sindromul de hipertensiune ovariană?
 
Simptomele uşoare sunt comune la femeile care urmează medicaţie pentru fertilizarea in vitro. 33% din femei dezvoltă simptomele uşoare ale sindromului, în timp ce doar 5% din acestea vor prezenta formele moderate sau severe. Riscul de a dezvolta sindromul de hipertensiune ovariană este crescut la femeile care:
•         Au polichist ovarian
•         Prezintă un istoric de sindrom de hipertensiune ovariană
•         Au sub 30 de ani
•         Sarcina multiplă
 
Simptomele sindromului de hipertensiune ovariană dispar după cateva zile. Pentru ameliorarea simptomelor uşoare pacienta poate urma cateva sfaturi. Hidratarea organismului trebuie făcută la intervale regulate. Dacă apar dureri este indicată administrarea de codeină sau paracetamol fără a depăşi doza recomandată. Trebuie evitate medicamentele antiinflamatoare deoarece acestea pot afecta funcţionarea rinichilor. Mişcă-ţi picioarele permanent chiar dacă le simţi tot timpul obosite.
 
Internarea în spital este necesară doar dacă simptomele se înrăutăţesc. La spital medicul va efectua probe de sange dar şi testul cu ultrasunete. Pacienta care vomită are nevoie de un drenaj care să înlocuiască fluidul pierdut. Fluidul este necesar pentru hidratarea corpului şi poate conţine zahăr sau carbohidraţi (pentru energie) şi elemente chimice şi minerale.
 
Nu există un test specific pentru diagnsoticarea sindromului de hipertensiune ovariană. Diagnosticul se face pe baza simptomelor pacientului. Medicul poate lua în considerare şi alte probleme care cauzează simptome similare ce includ durerea abdominală şi senzaţia de balonare cum ar fi: infecţia pelviană, chistul ovarian, sangerarea internă, apendicita sau sarcina ectopică.
 
Tratamentul pentru sindromul de hipertensiune ovariană
 
Nu există un tratament specific pentru sindromul de hipertensiune ovariană ci doar unul care vizează ameliorarea simptomelor. Acesta include:
 
•         Ameliorarea durerii cu paracetamol şi codeină
•         Medicamente pentru reducerea greţii şi a stării de vomă
•         Rehidratare cu ajutorul unei inflitraţii intravenoase
•         Injecţii cu heparină pentru a preveni tromboza
•         Efectuarea paracentezei – procedură medicală prin care se drenează fluid patologic din cavitatea abdominală.

 loading...

Adauga un comentariu