Stiri medicale

Sindromul gurii uscate

Publicat: 10 dec. 2010
7

Saliva este o parte foarte importanta a sanatatii orale. In legatura cu gura uscata, saliva are trei importante functii: – produce enzimele care ajuta la digerarea alimentelor – furnizeaza o metoda de stabilizare a pH-ului (pastreaza controlul asupra nivelului aciditatii) – aduce la nivelul tesuturilor orale oxigenul necesar pastrarii acestora in conditii sanatoase.

Cauza respiratiei grele poate fi diminuarea cantitatii salivei Daca suferiti de pe urma simptomelor gurii uscate (xerostomie), aveti in mod clar putina saliva. La rindul ei, aceasta insuficienta provoaca o slaba oxigenare a gurii, aceasta generind dezvoltarea unui mediu anaerobic, ideal pentru producerea bacteriilor. In esenta, bacteriile sint capabile sa produca un nivel ridicat de gaze sulfurice care, la rindul lor, vor face ca respiratia dumneavoastra si gustul pe care-l aveti in gura sa nu fie dintre cele mai placute. In urma cercetarilor, Suedia a scos pe piata un medicament menit sa stimuleze glandele salivare sa produca un tip de saliva imbogatita in oxigen.

Forma limbii poate fi de natura ereditara Exista mai multe tipuri de formatiuni ale limbii care sint cel mai bine descrise ca geografia limbii. In mod general, partea aspra a limbii pare sa genereze problemele legate de respiratia grea. Se crede ca aceasta este o trasatura mostenita, totusi nu putem mosteni bacteria care genereaza aceasta respiratie neplacuta, dar putem mosteni o anumita forma a geografiei limbii, la fel cum mostenim culoarea ochilor sau a parului parintilor, forma urechilor etc. Forma si desimea papilelor de pe limba pot favoriza aparitia bacteriilor. Daca va analizati putin limba veti observa privind in jos, spre git, ca in mijlocul ei exista un sant care este o zona minunata de instalare a acestor bacterii anaerobe, deoarece oxigenul nu poate ajunge aici foarte bine.Unii oameni pot prezenta o limba plina de asperitati, acestea sint papilele care pot fi mai lungi decit normalul. Lungimea acestor papile, desimea lor pot favoriza, de asemenea, producerea bacteriilor.

Sindromul limbii fierbinti O data ce limba devine foarte uscata, sau daca ea este foarte frecata, devine deosebit de sensibila. La persoanele in virsta, indeosebi la femei, se intilneste destul de des sindromul limbii fierbinti. Acest lucru i-a facut pe cercetatori sa creada ca este vorba de o implicare a unor componente hormonale.Multi pacienti care sint diabetici pot observa aparitia acestui simptom atunci cind le este sete. Este important ca in aceste cazuri sa se evite clatirea gurii cu solutii ce contin alcool deoarece acesta creeaza dureri desturi de mari.

Recomandarile standard pentru sindromul limbii fierbinti sint urmatoarele: – nu mai folositi produse pentru igiena gurii care contin alcool sau sulfat de sodiu – evitati bauturile citrice, cafeaua, tigarile – consultati medicul pentru ca exista posibilitatea sa suferiti de diabet sau sa aveti probleme cu tiroida Cei care sufera de sindromul limbii fierbinti este bine sa consume zilnic 8 pahare cu apa si sa ia vitamina C.

Un alt mediu propice dezvoltarii bacteriilor sint amigdalele Bacteriile pot creste foarte usor si in git, in special pe amigdale. Un lucru important de retinut este acela ca bacteriile nu se opresc in git sau amigdale. Ele ajung acolo deoarece cele din spatele limbii ajung in contact cu gitul si amigdalele de fiecare data cind inghitim. Cind cineva are alergie sau ii curge nasul, este posibil sa se formeze mici globuri albe care sint o combinatie de componente sulfurice (produse de bacterii) si mucus (din curgerea nasului). Acestea au un miros puternic, neplacut. Multi medici si stomatologi nu stiu ce sint si banuiesc ca ar fi resturi de mincare sau puncte de infectie. Nu apelati la operatia de amigdalita pentru ca bacteria este inca in spatele limbii dumneavoastra si nu asa scapati de ea.

Igiena orala corecta poate duce la evitarea acestor neplaceri Se crede ca o igiena orala corecta, adica periatul corect al dintilor dupa fiecare masa, folosirea pastelor de dinti care nu contin substante ce usuca gura sint cele mai eficiente. Este bine ca o data cu periatul dintilor sa aveti grija si de gingii, de spatiile de sub limba si chiar este bine sa periati si suprafata aspra a limbii. O alta recomandare vine din partea nutritionistilor, care ne sfatuiesc sa consumam cit mai multe legume si fructe, sa evitam dulciurile, bauturile acidulate, cafeaua si, desigur, tigarile.

Adauga un comentariu