Boli si tratamente

Sindromul inimii frante. Cum il recunosti si cum il poti trata

Publicat: 08 aug. 2011
7

Te poti trezi cu inima franta nu numai la figurat, ci si la propriu, dupa o despartire sau un alt tip de stres emotional profund. Cardiomiopatia de stres sau boala Takotsubo, supranumita si „Sindromul inimii frante„, a fost descrisa la inceputul anilor ’90 si se refera la simptome clinice si chiar de laborator care mimeaza un infarct miocardic si care apar in urma unui stres emotional sau fizic.

Japonezii au fost primii care si-au dat seama ca o inima franta la figurat, are urmari in plan fizic: o parte din inima se mareste, afectiune care poarta numele de cardiomiopatie. Takotsubo era un vas folosit de pescarii japonezi la prinderea caracatitelor. Pe radiografii, inima marita a bolnavilor seamana cu acest vas, de aici si numele bolii.

Semnele sindromului inimii frante
Simptomele inimii frante seamana foarte bine cu cele ale unui infarct: durere toracica severa si prelungita (dureaza ore in sir), respiratie dificila, la care se adauga transpiratii, greata, varsaturi, palpitatii, scaderea tensiunii arteriale, slabiciune.

Simptomele apar la cateva ore (pana la maximum 24-48 de ore) dupa un eveniment tulburator: pierderea unei persoane dragi, probleme legale sau financiare, conflicte interumane sau dificultati la serviciu, diagnosticarea unei boli grave etc. S-a descris insa instalarea afectiunii si dupa o petrecere-surpriza sau la stresul unor aparitii publice. De asemenea, se poate produce dupa accidente de masina, interventii chirurgicale, inrautatirea problemelor respiratorii din astmul bronsic sau bronhopneumopatia cronica obstructiva.

Se pare ca in asemenea situatii se elibereaza o cantitate mare de hormoni, printre care si adrenalina, care afecteaza temporar inima. Nu se stie insa cum anume actioneaza ei sau daca sunt implicati si alti factori.

Majoritatea pacientilor cu sindromul inimii frante sunt femei trecute de menopauza, dar poate sa i se intample oricui sufera o trauma emotionala intensa. Chiar si tinerii sanatosi pot sa sufere o cardiomiopatie de stres.

Tratamentul cardiomiopatiei de stres
Desi seamana foarte mult prin simptome cu un infarct, cand pacientii sunt evaluati nu se descopera semnele infarctului, nici la analizele de sange, nici la ecocardiograma. Arterele nu sunt blocate, ca in cazul unui infarct adevarat, ci sunt libere si functionale. Mai mult, inima este umflata intr-un mod ciudat.

De asemenea, spre deosebire de infarct insa, evolutia este reversibila, pacientii se simt mai bine dupa una-doua saptamani si se recupereaza in 2 luni. Afectiunea nu trebuie insa minimalizata!

Pacientul va primi un tratament si starea sa se va imbunatati de regula in una-doua saptamani. El va urma pentru 1-2 luni un tratament cu beta blocante si inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, eventual anxiolitice, prezentandu-se periodic la control.  

Adauga un comentariu