Boli si tratamente

Sindromul picioarelor nelinistite, simptome, cauze si tratament

Publicat: 24 ian. 2011

Sindromul picioarelor nelinistite (SPN) sau sindromul Ekbom este o afectiune destul de frecventa care afecteaza atat miscarea cat si somnul.

Persoanele cu SPN prezinta o senzatie neplacuta la nivelul picioarelor si o tendinta nestapanita de a le misca. Desi afectiunea a fost recunoscuta inca de la inceputul secolului al saptesprezecelea, ea a fost descrisa prima data in 1945, de neurologul suedez, Karl-Axel Ekbom, cel care i-a dat si numele.

Boala afecteaza din ce in ce mai multe persoane. De exemplu, in Marea Britanie sunt inregistrate peste 1,5 milioane de persoane (3% din populatia adulta) cu acest sindrom, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii. 

Simptomele sindromului Ekbom:

– nevoia imperioasa de a misca picioarele
– senzatie inconfortabila la nivelul membrelor inferioare
– tulburari ale somnului si tulburari de adormire
– miscari periodice, involuntare, spasmodice ale membrelor inferioare, ce apar pe parcursul noptii.

Scapati de insomnii daca stingeti becul cu mult inainte de a va culca 

Unii pacienti au descris simptomele ca senzatie de curent electric sau de mancarime la nivelul sistemului osos. De obicei, acestea apar in repaus, in pozitie culcat, sezut sau in timpul somnului, fiind ameliorata temporar prin miscare. Pana la 85% dintre persoanele cu SPN prezinta si Disfunctia de Miscare Periodica a Picioarelor (DMPP). Aceasta este o miscare involuntara, spasmodica a membrelor inferioare, ce apare in timpul noptii.

Senzatia inconfortabila resimtita de pacient este frecvent declansata de inactivitate si poate fi imbunatatita prin miscare. Simptomele se agraveaza mai ales seara, iar in unele cazuri genereaza tulburari ale somnului. Aceasta boala nu ameninta viata, dar are efecte negative asupra vietii de zi cu zi.

In cazurile medii, simptomatologia SPN poate fi intalnita numai ocazional, putand cauza tulburare usoara a somnului si stres moderat. Insa, in cazurile severe, simptomele apar de mai mult de doua ori pe saptamana, iar somnul este sever perturbat, producand senzatie de oboseala pe parcursul zilei.

Cauzele sindromului 
Etiologia SPN este necunoscuta. Cu toate acestea, studiile arata ca ar putea fi legata de un echilibru perturbat al unei substante chimice de la nivel cerebral, substanta denumita dopamina. Dopamina se secreta in mod natural si intervine in coordonarea miscarilor. Nivelul sanguin al dopaminei scade seara, putandu-se astfel explica de ce simptomele SPN se agraveaza seara si pe perioada noptii. O alta cauza a SPN o constituie deficienta de fier, care intervine in productia de dopamina. 

Importanta fierului in dieta

Tratament
Multe dintre formele de sindrom al picioarelor nelinistite sunt usoare si nu necesita tratament. Aceste forme pot fi ameliorate prin cateva schimbari de viata simple. Cu toate acestea, in cazul simptomelor severe, se recomanda tratament asociat – medicamentos si de modificare a stilului de viata. Daca pacientul este diagnosticat cu SPN, se recomanda stabilirea impreuna cu medicul specialist a optiunilor terapeutice posibile. 

Modificarea stilului de viata 
O serie de schimbari ale stilului de viata pot ameliora simptomatologia SPN. Iata ce puteti face:
– evitati substantele stimulante ca tutunul, alcoolul si cafeaua
– efectuati exercitii fizice regulate (nu insa in preajma orelor de somn)
– stabiliti-va un program regulat de somn prin culcatul si sculatul la aceleasi ore, fara perioade de odihna in timpul zilei sau perioade de relaxare inainte de a merge la somn
– evitati medicamentele care pot declansa sau agrava simptomele SPN
– masati-va picioarele, aplicati pe ele comprese calde sau reci
– o baie calda seara va poate ajuta 

In cazul simptomelor severe, cand sfaturile de mai sus nu au niciun efect, se recomanda tratamentul medicamentos. Agonistii dopaminergici sunt cele mai folosite tipuri de medicamente pentru aceasta afectiune. Aceste medicamente mai sunt folosite pentru tratarea bolii Parkinson. Cu toate acestea, pacientii cu SPN, nu prezinta un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson. 

Agonistii dopaminergici precum ropinirole si pramipexole actioneaza prin cresterea nivelului dopaminei. In cazul pacientilor ce necesita tratament medicamentos, se recomanda consultul medicului specialist pentru cantarirea beneficiilor si a reactiilor adverse posibile. Daca simptomele nu raspund la agonisti dopaminergici, se pot utiliza alte medicamente ca si carbamazepina, gabapentin, antialgici puternici si benzodiazepine.

 loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit