Stiri medicale

Sindromul virusului numit computer

Publicat: 15 sept. 2011
7

Cei care stau mai bine de 10 ore pe zi in fata calculatorului stiu ce presupune acest lucru: oboseala, dureri de cap si ochi, privire incetosata. Pare un scenariu familiar si poarta nu nume: sindromul virusului computer (CVS).

Atintirea privirii la monitorul calculatorului zile intregi este stresanta si obositoare
In ciuda numarului mare de oameni care sufera in urma orelor intregi petrecute in fata computerului, foarte putini au auzit sau sint interesati de acest sindrom. Ocazional, semnele pe care le dau ochii obositi sint normale. Dar daca simptomele sint multiple si afecteaza confortul si productivitatea, atunci sigur suferiti de CVS. La fel ca alti muschi ai corpului nostru, muschii ochiului pot resimti oboseala. Un doctor, specializat in terapia ocupationala, a afirmat ca atintirea privirii la monitorul calculatorului zile intregi este stresanta si obositoare.

Ochiul uman nu a fost programat pentru astfel de activitati
Imaginile de pe ecran nu sint solide, ele sint formate din numeroase puncte (pixeli) care le face putin mai intunecate in centru si neclare pe margini. Sistemul nostru de a focaliza nu stie prea bine cum sa raspunda la un asa stimul, a explicat doctorul. Ochiul uman a fost conceput pentru a functiona in aer liber. Simtul vazului folosit de stramosii nostri este diferit de cel al omului modern – in special cel care sta in fata unui computer. Lucrind cu texte si grafice pe monitorul calculatorului s-a creat o noua sursa de stres pentru sistemul nostru vizual. In ziua de azi, aproape toate cerintele care solicita omul – atit in timpul lucrului, cit si in cel de recreere – sint facute sa functioneze pe baza acestui simt.

Computerele trebuie sa fie iluminate dintr-o parte, nu direct din fata sau din spate
Ochii trebuie, deci, sa lucreze in plus pentru a focaliza si refocaliza atunci cind privesc un document aflat pe ecran. Stralucirea ecranului si iluminarea biroului sint, de asemenea, importante. Pentru folosirea computerului, sistemul de iluminare este periculos, spune doctorul. Ochii devin obositi; unii oameni sint fotosensibili si acest lucru poate genera dureri de cap. Computerele trebuie sa fie iluminate dintr-o parte, nu direct din fata sau din spate.

Clipitul ajuta la umezire ochilor
Problema ochilor uscati intervine, de asemenea, in aceste cazuri. Un computer este ca o tinta irezistibila in fata careia uitam sa si clipim. Oamenii, in mod normal, clipesc de 14 ori pe minut, fapt care ajuta la umezirea ochilor. S-a observat ca utilizatorii computerelor clipesc de cinci ori pe minut. Unele persoane care petrec multe ore in fata computerelor au invatat sa-si protejeze ochii facind numeroase pauze, privind in alta parte decit la monitor sau chiar spalindu-se pe ochi de citeva ori pe zi.

Infloreste o noua industrie care vizeaza protejarea ochilor
Deloc surprinzatoare este aparitia unei intregi industrii de protejare a ochilor celor care utilizeaza computerele: de la picaturile pentru ochii la manuale pentru definirea CVS-ului si chiar programe software care sa ne spuna cind e timpul sa facem pauza pentru odihna ochilor. HTS este un program care propune un fel de fitness pentru muschii ochiului. Este vorba de un program de reeducare pentru ochii utilizatorilor de computer. Si, asa cum este mersul pe bicicleta care odata invatat nu se mai uita, la fel este si cu buna functionare a muschiului ochiului.

Terapii vizuale usoare si amuzante
Tensiunea oculara, oboseala, nu este o problema de vedere, deci utilizarea doar a ochelarilor nu va rezolva problema. Muschii ochiului trebuie sa lucreze impreuna ca o echipa – invatati sa focalizeze si sa se relaxeze, dupa cum e cazul. Daca muschii ochiului nu se coordoneaza, ei obosesc. Aceasta terapie computerizata este usoara si amuzanta. Cu ajutorul ei se vor invata o serie de exercitii pe computer. Copiii sint cei mai incintati de jocurile pe calculator. Primele sarcini sint usoare: ochii trebuie sa urmareasca niste sageti care trec de-a lungul ecranului. Apoi va trebui sa identificati miscarea unor imagini. Computerul va mari automat dificultatea exercitiului. Acest program este realizat pentru problemele binoculare personale. Puteti practica aceasta terapie de acasa, de la scoala sau de la birou timp de cinci zile pe saptamina. Majoritatea pacientilor termina acest program in sase – opt saptamini. Apoi tratamentul se va relua peste citeva luni.

Adauga un comentariu