Boli si tratamente

Sindromul Wolf-Parkinson-White. Cauze si simptome

Publicat: 15 nov. 2011

Sindromul Wolf-Parkinson-White este o afectiune cardiaca, in care exista o cale electrica accesorie ce realizeaza excitarea prematura a ventriculilor. Boala reprezinta una dintre cele mai comune cauze de ritmuri rapide cardiace la copil, cunoscute ca si tahicardii paroxistice atriale (TPA) sau tahicardii paroxistice supraventriculare (TPSV). Incidenta in populatia generala este de 1-3 la 1000 de locuitori. Si dintre acesti indivizi doar 30-40% au manifestarile bolii.

Cauze
Persoanele cu sindrom WPW au o cale accesorie, denumita fasciculul lui Kent (dupa cel care l-a descris). Impulsul electric generat in nodulul sino-atrial (pacemaker-ul sau stimulatorul inimii) este transmis ventriculilor prin nodulul atrio-ventricular-calea normala-si prin fasciculul accesor, dar mai mult mai rapid. De asemenea, nodul atrio-ventricular (NAV) are un rol de filtru al impulsurilor venite de la atrii, in cazul unor aritmii supraventriculare.

De exemplu, in fibrilatia atriala se genereaza impulsuri cu o frecventa de pana la 600/min; nodulul atrio-ventricular blocheaza majoritatea acestora, astfel incat ventriculii vor primi un numar corespunzator de impulsuri si se vor contracta cat sa asigure o functie cardiaca aproape de normal.

In sindromul WPW, impulsurile de fibrilatie atriala sunt transmise pe calea accesorie si ventriculii se vor contracta foarte rapid, afectand sever functia de pompa a inimii, cu consecinte asupra tensiunii arteriale si a starii generale a corpului. In concluzie, fibrilatia atriala este un factor de prognostic prost a sindromului Wolf-Parkinson-White. In putine cazuri s-a incriminat un defect genetic pe gena PRKAG2, responsabil de cazurile familiale de sindrom Wolf-Parkinson-White. Totusi, in cele mai multe situatii, nu se stie cauza acestei afectiuni.

Simptome
Aproximativ 60-70% dintre bolnavi sunt asimptomatici. In celelalte situatii, simptomele bolii sunt date de episoadele de tahicardie, ce pot prezenta:

– palpitatii;
– ameteli;
– dispnee (dificultate in respiratie);
– stari de rau;
– lesin si sincopa (pierderi de constienta);
– moarte subita in 0-4% din cazuri.loading...

Adauga un comentariu