Boli si tratamente

Sindromul Zollinger- Ellison. Simptome si tratament

Publicat: 09 mart. 2011
7

Sindromul Zollinger- Ellison este o afectiune rara, caracterizata printr-o secretie excesiva de suc gastric, din cauza nivelurilor ridicate de gastrina, ca urmare a unei tumori sau a mai multora, numite gastrinoame, care se formeaza la nivelul pancreasului sau a duodenului.  Potrivit statisticilor, boala afecteaza mai frecvent barbatii decât femeile, iar varsta medie de aparitie este cuprinsa intre 30 si 50 ani.

Gastrina are rolul de a stimula celulele producatoare de acid clorhidric de pe mucoasa gastrica. Ca urmare a cantitatii anormale de gastrina, rezulta o cantitate excesiva de suc gastric, care cauzeaza aparitia ulcerului pe mucoasa gastrica.  

Mai mult de jumatate din gastrinoame sunt maligne si au potential de a se raspandi la nodulii limfatici invecinati, la ficat si alte organe prin metastazare. Potentialul malign al gastrinoamelor este mai grav decat ulcerele asociate acestei afectiuni. 

Simptome
Simptomele sindromului Zollinger-Ellison sunt in principal asociate cu boala ulceroasa. Manifestarea principala este durerea abdominala, greata, varsaturi, diaree, arsura stomacala. In unele cazuri ulcerele pot sangera si chiar perfora peretele gastric sau duodenal.  

Sindromul Zollinger-Ellison mai poate fi asociat cu alta tulburare endocrina, numita neoplazie endocrina multipla de tip I, afectiune ce se caracterizeaza prin tumori multiple in sistemul endocrin. Aproximativ 25% dintre persoanele care prezinta gastrinoame, sufera de neoplazie endocrina multipla.

Tratament 
Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison consta in administrarea de medicamente care reduc secretia acida si vindeca ulcerele. Indepartarea chirurgicala poate fi o optiune pentru o parte dintre bolnavi (exceptia o constituie pacientii cu tumori multiple sau cu metastaze hepatice).

In unele cazuri, se pot recomanda tratamente care reduc dezvoltarea tumorilor, precum: blocarea aportului sanguin al tumorii sau folosirea de caldura pentru a distruge celulele canceroase (ablatie prin radiofrecventa), injectarea directa de medicamente in tumoare, chimioterapie.

Cele mai eficiente medicamente in sindromul Zollinger-Ellison sunt inhibitorii pompei de protoni.

 
Adauga un comentariu