News Flash:

Sinescu trebuie cercetat penal

4 Octombrie 2004
742 Vizualizari | 0 Comentarii
•Sinescu nu a constituit garantia de buna executie la constructia noului Spital de Urgente •Cateva miliarde de lei nu au fost puse la dispozitia Directiei de Sanatate Publica Iasi, asa cum ar fi fost legal •Banii trebuiau blocati intr-un cont bancar la dispozitia beneficiarului investitiei •In ajunul Craciunului din 2002, intre Iasicon SA si conducerea Directiei de Sanatate Publica a fost semnat un act aditional la contractul privind constructia care incerca sa respecte litera legii •De fapt, a fost vorba de o cosmetizare a contractelor incheiate, fara a indeplini in mod concret obligatiile ce reveneau constructorului

Sume importante de bani ar fi trebuit blocate de conducerea SC Iasicon SA, condusa de Titel Sinescu, in favoarea Directiei de Sanatate Publica Iasi, dar se poate spune ca banii au ramas in buzunarele directorului, chiar daca au fost folositi de firma de constructii. In mod normal, anchetatorii institutiilor abilitate sa se ocupe de cazurile de coruptie ar trebui sa verifice modul cum au fost folosite asemenea sume imense de bani, care trebuiau sa constituie garantii materiale. Dar, in mod inexplicabil, Titel Sinescu continua sa doarma linistit, in timp ce banii publici au fost folositi in scopuri personale, atata timp cat Iasicon SA este cea care a folosit fondurile financiare respective. Macar in al doisprezecelea ceas, institutiile statului trebuie sa verifice legalitatea afacerilor de la Spitalul de Urgente din Iasi, pentru ca bugetul de stat sa nu mai fie considerat de unii drept sursa de imbogatire personala. Banii publici au fost prea mult timp bataia de joc a unor infractori, care au stiut sa mituiasca pe cine trebuie, cu speranta ca nimeni nu va sesiza furturile. Vom reveni cu alta amanunte din afacerile derulate la investitia de circa o suta de miliarde lei, la care Titel Sinescu ar trebui sa ofere explicatii serioase.

La constructia noii cladiri a Spitalului de Urgente din Iasi, Titel Sinescu nu a constituit garantia de buna executie, care ar fi trebuit sa reprezinte cinci la suta din valoarea adjudecata reevaluata a contractului, procent care reprezinta aproximativ 5 miliarde lei, daca avem in vedere ca societatea comerciala Iasicon SA a incasat de la Directia de Sanatate Publica Iasi aproximativ 100 miliarde lei. Aceasta suma reprezinta contravaloarea lucrarilor de constructii raportate de conducerea Iasicon SA. Garantia de buna executie, estimata la cinci miliarde lei, trebuia sa se regaseasca intr-un cont bancar, deschis de firma lui Titel Sinescu in favoarea Directiei de Sanatate Publica Iasi. In cazul constatarii de catre beneficiar a unor defecte de executie la constructie sau la instalatiile acesteia, daca antreprenorul Iasicon SA nu ar fi facut remedierile necesare pe cheltuiala sa, conform art. 9.6 din contractul de executie, conducerea DSP avea la dispozitie aceasta suma, respectiv garantia de buna executie. Din contul bancar respectiv, banii puteau fi folositi de beneficiar pentru finantarea lucrarilor de reparatii sau remediere, in conformitate cu prevederile art. 9.8 din acelasi contract de constructie a noii cladiri a Spitalului de Urgente.

Act aditional ilegal

In urma cu aproape doi ani, exact in ajunul Craciunului din 2002, pe data de 24 decembrie, intre firma Iasicon SA a lui Titel Sinescu si conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi, a fost semnat un act aditional la contractul privind constructia Spitalului de Urgente, care incerca sa respecte litera legii, in urma unui control al inspectorilor de la Curtea de Conturi din Iasi. La vremea respectiva, valoarea garantiei de buna executie depusa de Sinescu se cifra la suma de 200 de milioane lei. Ulterior controlului facut de Curtea de Conturi, Iasicon SA a majorat garantia la suma de 600 de milioane lei. Totusi, si aceasta suma poate fi considerata insuficienta in conditiile legii, chiar in conditiile Ordonantei 60/2001, cea care stabileste conditiile de derulare a licitatiilor pentru achizitiile publice de bunuri si servicii. Astfel, in articolul 102 al acestei Ordonante, este foarte clar specificat faptul ca pentru contractele aflate in derulare sunt aplicate prevederile vechii legislatii, respectiv o serie de hotarari de guvern. Astfel, garantia de buna executie, conform vechilor acte legislative, la care trebuia facuta raportarea sumei ce trebuia blocata in favoarea Directiei de Sanatate Publica, trebuia sa fie de cinci la suta din valoarea reactualizata a intregului contract. Mai exact, in fiecare an inainte de aprobarea bugetului de cheltuieli al DSP, executantul Iasicon SA ar fi trebuit sa faca evaluarea financiara a constructiei de realizat pentru a putea fi stabilita alocatia bugetara necesara derularii investitiei. In mod indirect, valoarea contractului crestea cu aceasta valoare, deci, implicit, si valoarea garantiei de buna executie trebuia reactualizata. In acest fel, pentru o estimare de 100 de miliarde lei, cat a fost cheltuit numai pana acum pentru constructia noii cladiri a Spitalului de Urgente iesean, valoarea garantiei de executie trebuia sa fie de 5 miliarde lei.
Dar Titel Sinescu, impreuna cu angajatii de la societatea comerciala Iasicon SA, au interpretat in mod propriu prevederile legale. Astfel, legislatia stabileste garantia la valori de 5 pana la 10 la suta din pretul contractului, si nu 5 la suta din valoarea productiei incasate, asa cum este prevazut in actul aditional incheiat intre executantul si beneficiarul lucrarii, in ajunul Craciunului din 2002.

Curtea de Conturi

Tot ceea ce au sesizat reporterii cotidianului ZIUA de Iasi referitor la ilegalitatile de la constructia noii cladiri a Spitalului de Urgente din Iasi au fost constatate si de inspectorii ieseni de la Curtea de Conturi, dupa cum a afirmat Constantin Iatco, directorul institutiei de control din Iasi. Astfel, acesta a informat ieri, telefonic, ca peste maximum trei zile unul dintre inspectorii financiari de la Curtea de Conturi, va incepe controlul efectiv la societatea comerciala Iasicon SA, pentru a clarifica sesizarile cotidianului ZIUA. Pana la sfarsitul saptamanii trecute, in ceea ce priveste analiza decontarilor facute de la bugetul de stat, cu avizul conducerii DSP Iasi, catre Iasicon SA, pentru lucrarile de constructii executate, inspectorii financiari au verificat toate sesizarile reporterilor nostri, care s-au dovedit a fi perfect adevarate. "Ramane doar sa mai verificam ceea ce s-a intamplat in cursul acestui an, 2004", a afirmat ieri Constantin Iatco.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014122 (s)