Economic Local

Singura afacere de succes a lui Dinu Patriciu

Publicat: 17 ian. 2013
1
Aparent, tot imperiul detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu se confrunta cu probleme mari: Adevarul Holding se confrunta cu insolventele inainte sa fie vandut lui Cristian Burci, iar mic.ro a dat faliment, lasand in urma datorii imense.
Exista insa un business detinut de omul de afaceri roman care nu cunoaste criza si care este departe de Romania: Liberty Bank din Georgia. 
Pe 19 septembrie 2009, Patriciu a preluat controlul (91,218% din actiuni) Bancii Poporului din Georgia (People’s Bank of Georgia) prin intermediul vehiculului de investitii Liberty Capital LLC, detinut in totalitate Liberty Investments Holding BV inregistrat in Olanda, tranzactia fiind anuntata cu trei zile mai tarziu.
Astazi, este a patra cea mai mare banca din Georgia in functie de totalul de active si a treia in ceea ce priveste numarul de depozite ale clientilor. Cand a cumparat-o, in luna septembrie, era pe locul al saptelea dupa active si pe sase ca numar de depozite. 
Cumparata pe un pret foarte mic 
Initial nu a fost anuntat pretul/actiune la care s-a incheiat tranzactia, dar Bloomberg scria ca, potrivit unor surse din piata, banca georgiana fusese preluata la o cotatie cu mai mult de 80% sub pretul mediu de tranzactionare din acea perioada, iar presedintele vehiculului de investitii al lui Patriciu, Lado Gurgenidze, indica o suma de circa 15 milioane dolari.
Practic, la acea vreme capitalizarea bancii georgiene era de circa 95 milioane de dolari, iar Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, desi capitalizarea pachetului cumparat era de 87,5 milioane dolari.
De mentionat ca de cand a venit ca proprietar al bancii, Patriciu a reusit sa creasca performanta bancii (pe anumiti indicatori, cum ar fi depozitele clientilor) , chiar cu peste 300%. 
Merita adaugat si faptul ca Patriciu l-a pus presedinte al Liberty Bank pe Lado Gurgenidze,  fost prim ministru georgian si unul dintre cei mai experimentati bancheri din Georgia.
sursa: capital.ro
Adauga un comentariu