News Flash:

Singura femeie degustator-expert de vinuri din Moldova se afla la Iasi

20 Septembrie 1999
2235 Vizualizari | 0 Comentarii
•Pentru o femeie este foarte greu sa lucreze cu barbatii

Inginera Gabriela Sabdu Ville este singura femeie din Iasi si printre cele trei din tara care au ales una dintre cele mai grele meserii, cea de expert degustator de vinuri. Despre placerile si avatarurile unei astfel de meserii, am conversat in fata unui pahar de nectar de fructe.

O familie cu 14 ingineri agronomi

- O femeie-degustator expert de vinuri este o raritate. Cum ati ajuns sa imbratisati aceasta specialitate pentru acre, din cite am aflat, din toata tara au optat doua-trei femei?
- Am urmat cursurile Facultatii de horticultura a institutului agronomic iesean pe care le-am absolvit in 1957. Visul meu, inca de atunci, era sa lucrez in cercetare. Si am ajuns in laboratorul Statiunii de cercetari hortiviticole din Copou, in urma unui examen extrem de greu, poate cel mai greu din viata mea, in specialitatea oenologie. Am fost colega cu cel care avea sa-mi devina sot si, multi ani, director al institutului, Gorun Sandu Ville. De fapt, in familiile noastre a existat o traditie: de la bunicul sotului meu, venit in tara in secolul trecut, si pina la sora mea, sint 14 ingineri agronomi.
- Ce inseamna sa fii degustator-expert?
- Este treapta cea mai inalta a acestei specialitati. Exista trei categorii: degustator de vinuri, degustator oficial si degustator expert. La aceasta din urma treapta se ajunge dupa cel putin zece ani de practica.

Un degustator-expert de vinuri nu bea, nu fumeaza, nu maninca condimentat, nu trebuie sa raceasca

- Ce sa intelegem prin "degustator-expert"?
- Unui degustator ii sint absolut necesare citeva simturi foarte bine dezvoltate: simtul olfactiv si gustativ. Ca acestea sa nu fie alterate, nu ai voie sa ai malformatii nazale, nu ai voie sa bei, sa fumezi, sa maninci condimentat, sa racesti.
- Nu sint niste conditii prea grele?
- Da, numai ca altfel nu se poate ca sa fii un bun degustator. Mi le-am impus si, de exemplu, eu nu beau mai mult de doi litri de vin pe an. Un degustator nu trebuie sa fie un bautor. Cu barbatii, evident, este mai greu, dar de aceea, exista cite o femeie care se sacrifica si pentru ei. Nu mai vorbesc despre faptul ca unei femei ii este foarte greu sa lucreze numai cu barbatii. Ca sa te recunoasca trebuie sa fii cel putin la fel de bine pregatita.
- Ati avut situatii cind degustatorii-barbati v-au privit cu superioritate?
- Nu, niciodata, pentru ca am fost foarte bine pregatita si le-am impus respect.

Un vin are si el trei perioade de viata: se naste, ajunge la apogeu si imbatrineste

- Se presupune ca un degustator trebuie sa cunoasca toate soiurile de vin care sint produse in marile podgorii. Dv. cum le recunoasteti?
- Un degustator se formeaza exersind. Sa gusti zilnic si sa-ti intiparesti in memorie caracteristicile fiecarui soi. In momentul in care ti-ai intiparit caracteristicile unui vin, nu le mai uiti niciodata. Este ca si cum ai invatat sa innoti, sa patinezi, sa mergi cu bicicleta.
- Sa spunem ca faceti parte dintr-o comisie pentru stabilirea caracteristicilor unor vinuri. Ce stabiliti?
- Podgoria de origine, anul de recoltare (cu aproximatie), categoria in care se incadreaza (vin de masa, cu denumirea de origine), principalele insusiri de compozitie (taria alcoolica), continutul in zaharuri, extractul etc.
- Se spune ca un vin este cu atit mai valoros, cu cit este mai vechi...
- Nu-i adevarat. Un vin are si el trei perioade de viata ca si un om. Se naste, ajunge la apogeu, apoi imbatrineste, isi pierde din calitati. Vinurile rosii au o viata mai lunga, iar cele seci rezista intre 5 si 10 ani. Vinul este un aliment si, daca-i consumat in mod constant (sa spunem, un sfert de litru pe zi, la prinz si seara) ajuta organismul. Pot fi folosite vinurile usoare, pina la taria de 11 grade si seci. In ocazii deosebite - vinurile demiseci si demidulci. La mese copioase se recomanda vinurile rosii.
- In concursuri, degustatorul trebuie sa-si dea verdictul pentru zeci de probe. Nu cumva simtul gustativ este afectat de numarul mare de soiuri?
- Dupa zece probe, atit simtul olfactiv, cit si cel gustativ obosesc. Atunci, se face o pauza si folosim cafea fara zahar, cascaval sau mere. Cind simturile au obosit te retragi. In concursuri daca gresesti esti eliminat. Nu te simti deloc bine cind vezi ca nota pe care o dai tu este mult mai mare sau mult mai mica decit ale colegilor.
- Care sint podgoriile de referinta pentru calitatea vinurilor romanesti?
- Murfatlar, Tirnave, Nicoresti, Odobesti, bineinteles, Cotnari si podgoriile Iasului.

La alegerea vinurilor pentru export concentratia este maxima

- Ati fost si sinteti invitata ca specialist la analizarea calitatii vinurilor pentru export. Dintotdeauna, Romania, cu vinurile sale extraordinare, a pierdut la export, vinzind la preturi mult sub valoarea lor. De bine, de rau, inainte mai exportam. Care este situatia acum?
- Exportam in fosta RFG si in alte tari. Va spun ca nu aveam odihna pina nu aflam ca marfa a trecut si de testul laboratorului de dincolo de granita. La alegerea vinurilor pentru export este mai greu ca la concurs. Concentratia era maxima. Va dati seama ca in conditiile in care marfa era respinsa de partenerul extern, trebuia refacut lotul, dar se aseza o umbra pe prestigiul expertului. Acum, din cite stiu, se exporta foarte putin.
- Apropo de expert: in afara de dv., ce degustatori are Iasul?
- In primul rind este vorba despre acad. Valeriu T. Cotea, Gheorghe Anghel, Valentin Moraru, Andrei Cotrau.
- Ati fost foarte multa vreme in cercetare. Aceasta presupune si realizarea de lucrari stiintifice, comunicari prezentate la colocvii nationale si internationale...
- Intii sa va spun ca laboratorul statiunii este singurul din Moldova autorizat in analiza vinurilor pentru export, aflindu-se, pe vremea cind traia sotul meu, in virful piramidei cercetarilor in domeniu. In ce ma priveste, am la activ circa 80 de lucrari.
- Daca ar fi sa recomandati cuiva un soi de vin, care ar fi acesta?
- La alegere, intre feteasca alba, feteasca regala de Iasi, grasa de Cotnari si sortimentul de Cotnari, care nu este totuna cu cupajul. Prin sortimentul de Cotnari inteleg o combinatie in anumite proportii de grasa, feteasca, tamiioasa si frincusa - adica soiurile cultivate in podgoria Cotnari.
- Ati iesit la pensie si sinteti mai putin solicitata decit in perioada in care erati sefa laboratorului din cadrul stagiunii...
- Nu sint mai putin solicitata, insa in conditiile actuale cind se falsifica si bauturile, nu accept sa-mi pun semnatura pe niste buletine ale caror analize pot fi contrafacute. Ma refer, mai ales, la vinurile din Republica Moldova. De aceea, mi-am amenajat un laborator propriu: bucataria. Aici imi fac nectar din fructe, coniac, bauturi racoritoare...

Magda OLTEANU
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1762 (s) | 24 queries | Mysql time :0.046918 (s)