Stiri

Singurele locuinte din Romania care se ieftinesc

Publicat: 14 sept. 2018
14

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a hotarat sa scada, pentru al doilea an consecutiv, valoarea de inlocuire a locuintelor dezvoltate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), in contextul in care preturile sunt in crestere pe piata libera. Pretul mediu al apartamentelor scoase la vanzare in marile orase din Romania a crescut cu peste 10% anul trecut, potrivit indicelui imobiliare.ro. Chiar daca scumpirile au mai incetinit, tedinta de crestere se pastreaza si in 2018. In trimestrul al doilea al acestui an s-a constatat o majorare a pretului de 1,4% fata de primul trimestru din 2018, conform indicelui imobiliare.ro, care masoara pretul cerut de proprietarii de apartamente vechi si noi la nivel national.

In acest context, statul roman, care a decis sa vanda cele aproximativ 34.000 de locuinte date in chirie tinerilor, scade preturile an de an. Deocamdata, primariile au intocmit documentatiile necesare demararii procedurii de vanzare a circa 12.000 de locuinte construite de ANL.

Locuintele dezvoltate de ANL in cadrul programului pentru tineri pot fi achizitionate de chiriasi, dupa o perioada de inchiriere de minim un an, prin achitarea de rate lunare egale catre primarii, prin contractarea de credite ipotecare, prin programul Prima Casa sau cu achitarea integrala a pretului final din surse proprii.

Valoarea de inlocuire, care se utilizeaza in prezent la calcularea de catre primarii a pretului de vanzare al locuintelor, a fost stabilita de ministrul dezvoltarii la 1.578,57 lei/mp, inclusiv TVA, pentru anul 2018. Pretul este cu 1,35% mai mic decat cel valabil in 2017 si cu 10,2% sub pretul stabilit de minister pentru anul 2016.

Cine cumpara. ANL a ajuns la un numar de circa 4.000 de apartamente vandute chiriasilor in ultimii noua ani, din totalul de circa 34.000 unitati construite prin programul destinat tinerilor sub 35 de ani. In evidentele ANL mai figureaza acum circa 30.000 de unitati inchiriate prin acest program.

Alarmant este faptul ca peste 65% dintre locuintele vandute au fost cumparate de fosti chiriasi cu banii jos sau cu rate la primarie, dupa plata unui avans de 15%. Altfel spus, putin mai mult de un sfert dintre chiriasii deveniti poprietari au apelat la credite, iar peste 300 dintre ei nu au indicat sursa de finantare, potrivit datelor colectate de ANL de la primarii.

Trebuie precizat ca un apartament ANL costa, in medie, 18.500 de euro, iar chiriasii acestora ar trebui sa aiba venituri sub medie, in contextul in care scopul programului este acela de a sprijini tinerii aflati la inceput de cariera. Capacitatea de economisire a acestor chiriasi este cel putin uimitoare, daca ne raportam la statistici care arata ca romanii reusesc sa puna deoparte mai putin de 50 de euro pe luna. In acest ritm, in cei noua ani, un chirias ANL ar fi putut economisi aproximativ 5.400 de euro, suficient doar pentru avansul la un credit ipotecar, nicidecum pentru plata integrala a locuintei.

Mai grav este ca ANL nu construieste la fel de repede pe cat vinde. Capacitatea statului de a asigura noi locuinte sociale pare a fi limitata la circa 500 de unitati pe an, in schimb vinde din fondul existent intr-un ritm mult mai mare, de peste 800 de locuinte pe an.
Adauga un comentariu