Bizar

Singurul loc din Romania unde nimeni nu a divortat timp de 300 de ani

Publicat: 25 iul. 2018
14

Singura localitate din tara noastra unde nimeni nu a divortat timp de 300 de ani este Biertan din judetul Sibiu. Biertanul este o asezare situata in Podisul Transilvaniei, la mijlocul distantei dintre Medias si Sighisoara. In decursul timpului satul a fost un important centru mestesugaresc, ajungand cunoscut in Europa si datorita vinului produs in viile din dealurile apropiate.

Biserica din Biertan este cel mai cunoscut punct de atractie al localitatii, atragand mii de turisti anual din toate colturile Romaniei si nu numai. Prima atestare scrisa despre localitate este facuta de sasi, atunci locuitori ai acestor locuri, in 1283. In 1397 Biertanul este atestat ca cetate.

Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul francon al sirurilor de case dispuse in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta impunatoarea biserica-cetate. Impresionantul monument de cult imbina armonios stilul gotic cu cel al Renasterii, aparat fiind de trei ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medieval. Foarte important de stiut este faptul ca aici a fost sediul Episcopiei Evanghelice timp de aproape 300 ani, intre 1572-1867.

Un lucru inedit il constituie turnul inchisoare, care avea un rol foarte interesant si folositor pentru societatea traditionala din acele vremuri. Aici se afla o camera, unde erau inchisi, timp de doua saptamani, cuplurile casatorite care se certau si intentionau sa divorteze. In camera de mici dimensiuni, avand o masa mica si un singur pat, comunitatea sasilor le punea la dispozitie o singura farfurie, un singur tacam si o singura cana pentru apa.

Adauga un comentariu